Apples iPhone-verkooppraktijken onder de loep door de EU
Wouter Nijsen

De Europese Unie bekijkt momenteel of Apple er in Europa concurrentiebeperkende praktijken op na houdt met de verkoop van zijn iPhone.

Dit blijkt uit documenten die de Financial Times in handen heeft gekregen. In de documenten worden de overeenkomsten die Apple sluit met mobiele providers genoemd. Deze zouden mogelijk concurrentiebeperkend zijn en dat is in strijd met de wet. Het onderzoek is echter nog niet in volle gang; er is dus nog geen formele aanklacht bij Apple neergelegd. De Europese Unie bekijkt naar aanleiding van klachten van enkele mobiele providers simpelweg of er überhaupt sprake is van concurrentiebeperkende praktijken.

Navraag bij mobiele providers

Dat de Europese Unie momenteel Apple onder de loep neemt, kwam aan het licht door vragenlijsten die aan Europese mobiele providers zijn gestuurd. Hierin wordt onder andere gevraagd of ze een minimaal aantal iPhones moeten bestellen en of ze tot bepaalde marketingstrategieën worden verplicht.

De mobiele providers hebben tot 17 juni om antwoord te geven op de vragen van de Europese unie. De Europese Unie heeft in het verleden ook al gekeken naar Apples garantiebeleid en deals met uitgevers voor de ebooks op de iPad. Deze verkennende onderzoeken hebben echter niet tot formele antitrust-rechtszaken geleid.

Via: AppleInsider

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.