Waarom Apples appreview-proces op de schop moet

Redactie
2 maart 2016, 19:22
4 min leestijd
Waarom Apples appreview-proces op de schop moet

Uit onderzoek van MacStories onder 172 iOS-ontwikkelaars is gebleken dat velen erg gefrustreerd zijn over het reviewproces om tot de App Store toegelaten te worden. Het Apples appreview-proces zou grondig op de schop moeten.

Lees verder na de advertentie.

De ontwikkelaars die deelnamen aan het onderzoek, maken onder meer apps voor de iPhone, iPad, Apple TV, OS X en andere Apple-producten. Zij willen niet dat Apple stopt met de beoordeling van apps, maar zijn wel klaar met de manier waarop dit gebeurt.

Frustraties rondom Apples appreview-proces

Apples appreview-proces voorkomt dat er apps in de App Store verschijnen die niet werken, gevaarlijk of beledigend zijn. Apple heeft daarnaast zijn eigen App Store Review Guidelines opgesteld, waaraan elke app zich dient te houden. Het grootste kritiekpunt op het reviewproces is dat het lang duurt voordat Apple tot een besluit komt over een app en dat de communicatie met ontwikkelaars slecht is. 78 procent van de ontwikkelaars gaf dit aspect een onvoldoende. Slechts tien procent is overwegend positief.

Apples appreview-proces

Dit is mede te wijten aan het feit dat ontwikkelaars geen inzicht krijgen in het beoordelingsproces. Ze hebben dus geen idee hoe lang het duurt voordat Apple hun app goed- of afkeurt. Afgaand op de antwoorden en de vragenlijst en een speciaal hiervoor in het leven geroepen hashtag (#iosreviewtime en #macreviewtime) duurt dit gemiddeld een week.

De frustraties worden nog iets erger wanneer het gaat om een update of fix van een bestaande app. Een ontwikkelaar dient ook bij het verbeteren van een bug de app door Apple te laten keuren. Wanneer het een week of langer duurt voordat je uitsluitsel hebt, is de kans groot dat gebruikers stoppen met het gebruik van de app. Zij gaan dan vaak op zoek naar een vervanger die wel goed werkt. Ook voor ontwikkelaars die hun app graag tegelijkertijd op Android en iOS willen lanceren, is de lange reviewperiode vervelend. Hun Android-app is dan al langere tijd klaar voor publicatie, maar toch moeten ze wachten.

Inconsistenties

Een tweede probleem is de onregelmatigheid in het keuringsproces die wordt ervaren door ontwikkelaars. Er zijn meerdere ontwikkelaars die hebben aangegeven dat Apple hun app in eerste instantie heeft goedgekeurd. Als ze dan – soms jaren later – een update van diezelfde app indienden, die in principe weinig veranderde aan het idee van de app, werd deze vervolgens afgewezen. Eén van de ontwikkelaars die deelnam aan het onderzoek ondervond dit zelf aan den lijve, nadat een app die al vijf jaar te downloaden was plotseling werd afgewezen op basis van functies die al langer aanwezig waren. Hij is uiteindelijk een maand bezig geweest om de app alsnog goedgekeurd te krijgen.

Een beter proces scheelt tijd en geld

Ook klagen veel ontwikkelaars over de App Store Review Guidelines, die het indienen van een app eerder zouden bemoeilijken dan dat ze verduidelijken wat Apple nu eigenlijk wil. Zo kan een app volledig worden afgekeurd, omdat een bepaalde begeleidende screenshot niet aan de voorwaarden voldoet. De applicatie moet dan opnieuw ingediend worden, wat weer minimaal een week in beslag neemt. Als de ontwikkelaar in een dergelijk geval de screenshot mag vervangen, scheelt dit beide partijen veel tijd en geld.

Het artikel van MacStories bevat verder tientallen voorbeelden van incompetenties vanuit Apples kant en bizarre situaties waarbij het bedrijf elke medewerking weigert en de ontwikkelaar in een hoekje drukt. Toch zijn er ook positieve punten te melden. Zo vinden de ontwikkelaars de feedback die Apple teruggeeft in de meeste gevallen erg bruikbaar, en stellen ze het op prijs dat de medewerkers van het bedrijf goed meedenken.

appreview-proces

De toekomst

Het is gelukkig niet alleen kommer en kwel rondom de App Store, want de app-winkel bloeit namelijk als nooit tevoren. In het laatste kwartaal van 2015 werd een recordomzet gedraaid van 1 miljard dollar. Bovendien behaalde de App Store over heel 2015 een omzet van maar liefst 20 miljard dollar: een derde van de totale omzet van de online applicatiewinkel sinds de oprichting in 2008. Ontwikkelaars schijnen in totaal al 40 miljoen dollar te hebben verdiend aan verkopen via de App Store. Geen slechte business dus.

Als Apple deze positieve cijfers en zijn ontwikkelaars vast wil blijven houden, moet het bedrijf uit Cupertino echter wel de noodzaak gaan inzien van het veranderen van het appreview-proces. Een snellere beoordeling – bijvoorbeeld door het vereenvoudigen en omgooien van het reviewproces en het verduidelijken van de regels voor beoordelaars – zou mogelijk moeten zijn. Een ontwikkelaar kan namelijk een ‘expedited review’ (versnelde beoordeling) aanvragen, waarna ze meestal binnen 24 uur antwoord krijgen. Een goed begin zou liggen bij het verbeteren van de communicatie: wanneer ontwikkelaars weten hoe lang een beoordeling duurt en er duidelijk wordt gemaakt op welke punten nou echt beoordeeld wordt, scheelt dit waarschijnlijk een hoop frustaties.

Bron: MacStories
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu