De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Waarom Apples ambitieuze autoproject nooit in de volgende versnelling raakte

Lars Paijmans
23 augustus 2017, 9:21
2 min leestijd
Waarom Apples ambitieuze autoproject nooit in de volgende versnelling raakte

Apple wilde letterlijk het wiel opnieuw uitvinden met zijn zelfrijdende auto, maar neemt nu genoegen met enkel de software. Vandaag krijgen we eindelijk te horen waar het mis ging.

Lees verder na de advertentie.

Waarom de Apple zelfrijdende auto er nooit kwam

Al sinds 2014 is het verhaal rondom Apples project ‘Titan’ een van de meest opvallende en spraakmakende over het bedrijf uit Cupertino. Apple had de ambitie om de auto opnieuw uit te vinden, zo schrijft de New York Times vandaag.

Apple zelfrijdende auto

In een uitgebreid artikel spreekt de krant met vijf bronnen die meewerkte aan dit project, dat nooit zou worden wat het had kunnen zijn. Het schetst een interessant beeld van hoe het er achter de schermen aan toegaat bij één van de grootste technologiebedrijven ter wereld.

Aan torenhoge verwachtingen en wilde ideeën ontbrak het bij de leden van Project Titan in ieder geval niet. Het ideaalbeeld van Apples auto zou eruit komen te zien als geen enkele auto die nu op de weg rijdt: zonder stuur of gaspedaal, grote ronddraaiende ballen als wielen en schermen voor virtual en augmented reality aan de binnenkant.

Apple zelfrijdende auto

Terwijl er aan de auto gesleuteld werd, kreeg carOS vorm, het besturingssysteem dat de wagen zelfstandig zou laten rijden. Toch werden de eerste barstjes in het geheel toen al zichtbaar, vertellen de bronnen. Er zouden hevige discussies gevoerd zijn over de programmeertaal van carOS: Apples eigen programmeertaal Swift of de industriestandaard C++. En daar bleef het niet bij, ook over de complete missie en visie van het project kon de top van Apple het niet eens worden.

Het wiel opnieuw uitvinden

Zo pleitte Steve Zadesky, destijds hoofd van het project, voor een auto die semi-zelfstandig zou rijden. Het designteam onder leiding van Jonathan Ive bood weerstand: alleen een volledig zelfrijdende auto zou de auto opnieuw uit kunnen vinden. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat Zadesky in 2016 afstand nam van het project.

Apple besloot toen om knopen door te hakken: Bob Mansfield werd als nieuwe leider aangewezen, de fysieke auto ging de prullenbak in, en het project zou zich volledig gaan toeleggen op de software carOS. Hierdoor werden verschillende mensen ontslagen, zodat er meer software-experts aan het team konden worden toegevoegd.

Inmiddels lijkt de koers van Titan bepaald, en zien we zelfs de eerste resultaten hier al van. De eerste testauto’s zijn in Californië gespot en binnenkort gaat er een zelfrijdende shuttle tussen Apples kantoren pendelen met de naam PAIL. Een afkorting voor Palo Alto to Infinite Loop. De shuttle rijdt op eigen houtje dankzij Apples software, maar zit verwerkt in een machine die niet van het bedrijf zelf komt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu