De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Apples AI-directeur bespreekt techniek achter zelfrijdende auto

Rutger Otto
10 december 2017, 13:16
2 min leestijd
Apples AI-directeur bespreekt techniek achter zelfrijdende auto

Ruslan Salakhutdinov, degene die bij Apple de leiding heeft over de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, sprak over enkele projecten voor zelfrijdende auto’s waar Apple aan werkt.

Lees verder na de advertentie.

Zelfrijdende auto-technologie

Dat deed Salakhutdinov tijdens een machine learning conferentie van NIPS, zo schrijft Wired. Tijdens de bijeenkomst sprak hij onder meer over de benodigde software voor zelfrijdende auto’s. Apple kreeg in april dit jaar een vergunning om zelfrijdende wagens op de openbare weg te testen. Directeur Tim Cook bevestigde daar twee maanden later interesse in te hebben.

Lees verder: Tim Cook bevestigt dat Apple werkt aan zelfrijdende autosoftware

Het blijft echter gissen waar Apple precies aan werkt, zelfs na het praatje van Salakhutdinov. Wel liet hij een aantal technologieën zien waar Apple aan werkt. Daaronder was een zogeheten Lidar-systeem dat al eens gepubliceerd werd. Met 3d-scanners die op zelfrijdende auto’s zitten, kan getrainde software voetgangers en fietsers herkennen. Maar Salakhutdinov vertelde ook over nieuwe projecten.

apple-auto's

Scanners herkennen mensen

Zo kunnen de camerasystemen van Apple ook dingen herkennen als de lenzen wazig zijn door regen. Ook zou de techniek voetgangers kunnen zien, zelfs al staan ze gedeeltelijk verborgen achter geparkeerde voertuigen. “Als je me er vijf jaar geleden naar had gevraagd, zou ik er niet zo zeker van geweest zijn dat dit mogelijk was”, zegt Salakhutdinov.

De AI-directeur sprak ook over hoe Apple werkt aan het beslissingsvermogen van auto’s, bijvoorbeeld wat de wagen moet doen als het een voetganger moet ontwijken. Ook vertelde hij over een technologie genaamd SLAM, wat staat voor simultaneous autonomous vehicles. Hiermee krijgt software een indruk van waar hij zich in de wereld bevindt en waar hij ongeveer naartoe moet.

Lees ook: Waarom Apples ambitieuze autoproject nooit in de volgende versnelling raakte

3d-modellen

Apple zou werken aan gedetailleerde 3d-modellen van steden, waarop onder meer wegmarkeringen en verkeerslichten te zien zijn. Sommige van deze data zou gebruikt worden voor Apples zelfrijdende testauto’s. Wat Apple uiteindelijk van plan is met al deze technologie, is onbekend.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Wired
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu