Apple meest winstgevend, verkoopprijs iPhone stijgt

Wouter Nijsen
13 juli 2015, 9:03
2 min leestijd
Apple meest winstgevend, verkoopprijs iPhone stijgt

Het gaat goed met Apple. Het bedrijf uit Cupertino was in het eerste kwartaal van 2015 verantwoordelijk voor vrijwel alle winst op de smartphonemarkt.

Apple winst stijgt

Dat meldt Wall Street Journal op basis van een berekening van marktanalyst Cannaccod Genuity. Dit bedrijf schat het totale winstpercentage van Apple in de smartphonemarkt op maar liefst 92 procent. Dat is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar; toen stond het percentage op ‘slechts’ 65 procent. Hoewel Apple momenteel 20 procent marktaandeel in handen heeft, weet het bedrijf toch het overgrote gedeelte winst op te strijken.

iphone 6 knoppen

Dat komt voornamelijk door het feit dat Apple opereert in het high-end segment. Nieuwe iPhones liggen immers voor enkele honderden euro’s in de winkels, terwijl andere smartphonefabrikanten veel toestellen uitbrengen in andere prijssegmenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Samsung, dat ieder jaar tientallen budgetsmartphones introduceert.

Uit onderzoek van Strategy Analytics blijkt verder dat de gemiddelde verkoopprijs van een iPhone momenteel op omgerekend 591 euro ligt, ten opzichte van circa 540 euro van vorig jaar. Hierbij is het verschil met Android-telefoons erg groot. Toestellen die op het besturingssysteem van Google draaien zouden voor gemiddeld 166 euro worden verkocht.

Meer over Apple

Apple weet dus flink door te groeien. Dat heeft mede te maken met het grote succes van de iPhone 6 en 6 Plus. Deze toestellen gaan nog steeds in grote getallen over de (digitale) toonbank. De iPhones worden later dit jaar hoogstwaarschijnlijk opgevolgd door de iPhone 6S en iPhone 6S Plus. Deze toestellen zouden voortborduren op hun voorgangers, maar wel enkele vernieuwingen doorvoeren.

Zo zouden de toestellen beschikken over een betere camera met een 12 megapixel-sensor en in staat zijn om 4K-video’s te schieten. Ook worden de iPhone 6S en 6S Plus waarschijnlijk van 2GB aan werkgeheugen voorzien; een verdubbeling ten opzichte van de 6 en 6 Plus. Overigens kiest Apple er wel waarschijnlijk voor om het uiterlijk van de nieuwe iPhones niet te wijzigen.

Het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Apple, Devices
Spotlight: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's