Apple: ‘Wifi Assist snoept niet veel data van je internetbundel’

Rutger Otto
15 oktober 2015, 19:04
2 min leestijd
Apple: ‘Wifi Assist snoept niet veel data van je internetbundel’

Apple kreeg een hoop over zich heen toen gebruikers hun dataverbruik op de iPhone zagen stijgen. Wifi Assist, een nieuwe functie in iOS 9, kreeg de schuld, maar volgens Apple is dat onterecht.

Lees verder na de advertentie.

Wifi Assist data

De gedachte van die gebruikers is niet zo vreemd, want met Wifi Assist gebruik je automatisch mobiele data wanneer de wifi-verbinding slecht is. Deze optie (die je via ‘Instellingen’ > ‘Mobiel Netwerk’ helemaal onderin vindt) staat standaard ingeschakeld, maar is wel handmatig uit te zetten door het schuifje naar links te vegen.

wifi assist uitschakelen

Wifi Assist zorgt er dus voor dat je niet moeilijk hoeft blijven te doen met een wifi-verbinding die een slecht signaal heeft, maar dat kan er toe leiden dat je ineens op 3G of 4G zit, terwijl je dacht dat je op wifi zat. Apple heeft nu een hulppagina online gezet waar het meer uitleg biedt over hoe Wifi Assist werkt. Daarmee hoopt het bedrijf duidelijk te zijn over de functie en wil het klachten voorkomen.

In de uitleg van Apple staat overigens wel de waarschuwing dat je ‘mogelijk meer mobiele data’ verbruikt. “Voor de meeste gebruikers wordt dan slechts een klein percentage verbruikt.” Apple verwijst mensen met meer klachten door naar Apple Support.

Zo werkt het

Over hoe Wifi Assist precies werkt zet Apple drie punten op een rij:

  • Wi-Fi-assistentie schakelt niet automatisch over naar mobiele data wanneer u dataroaming gebruikt.
  • Wi-Fi-assistentie werkt alleen wanneer apps actief zijn op de voorgrond en wordt niet geactiveerd wanneer materiaal op de achtergrond wordt gedownload.
  • Wi-Fi-assistentie wordt niet geactiveerd bij bepaalde apps van andere fabrikanten die audio of video streamen of bijlagen downloaden (zoals e-mailprogramma’s) omdat deze een grote hoeveelheid data kunnen verbruiken.

Het gebruik van de functie zit dus iets genuanceerder in elkaar en zorgt als het goed is niet voor honderden MB’s aan extra dataverbruik in de maand. Mocht dat wel zo zijn, dan doe je er wellicht goed aan om de functie alsnog uit te zetten.

Misschien had Apple er beter aan gedaan om de assistentie automatisch uit te zetten. Wat jullie? Laat het hieronder weten.

Lees meer over iOS 9

Bron: Apple
Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen