‘Apple werkt aan nieuwe technologie voor draadloos betalen met iPhone’
Roel van Hout

Wereldwijd wordt er geëxperimenteerd met draadloos betalen, maar vooralsnog neemt het nog geen vlucht. Apple lijkt echter bezig met een nieuwe technologie die draadloos betalen met iPhone gemakkelijk én veilig moet maken.

Dat blijkt uit een patentaanvraag van Apple voor een ‘methode om betaalinformatie draadloos te versturen zonder gebruikersinformatie openbaar te maken’. Daarin wordt technologie omschreven die een apparaat als bijvoorbeeld de nieuwe iPhone in staat moet stellen een veilige draadloze verbinding met een verkoopsysteem te maken.

Als deze verbinding eenmaal tot stand is gebracht, maakt de iPhone wederom draadloos verbinding met (waarschijnlijk) de bank, om de betaalopdracht te voltooien.

Draadloos betalen met iPhone via NFC?

De draadloze verbinding met het verkoopsysteem kan volgens het document onder meer4 tot stand worden gebracht middels Near Field Communication, al beschikt de iPhone tot op heden niet over een sensor die dat mogelijk maakt. 

In het document wordt beschreven dat er, indien nodig, ook via andere wegen contact kan worden gemaakt. Daarmee hint Apple waarschijnlijk op bluetooth: het bedrijf is daar sowieso al erg in geïnteresseerd, getuige de uitrol van iBeacon in Amerikaanse Apple Stores. Het voordeel van bluetooth is dat het bereik veel groter is dan dat van NFC.

De vraag is dan wel weer of dat nodig is, want in de regel reken je iets af bij de kassa. Als je dat straks ook vanaf ieder punt in de winkel kan doen, zullen er weer maatregelen moeten worden getroffen om te zorgen dat er ook daadwerkelijk wordt afgerekend. Anders is er geen winkelier die de nieuwe technologie in gebruik gaat nemen.

Kortom, nog een hoop mitsen en maren: het is de vraag of de iPhone 6 al gebruik zal maken van deze technologie.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.