Apple weigert apps als deze uniek nummer doorsturen
Redactie

Apple is gestart met de weigering van apps, die toegang eisen tot het UDID van een iOS-apparaat. De privacy van de gebruiker van bijvoorbeeld een iPhone wordt daardoor beter beschermd.

UDID

De UDID is een unieke reeks van letters en cijfers en staat voor Unique Device Identifier. Elk iOS-apparaat heeft een unieke UDID, dat niet verwijderd kan worden. Het nummer mag wel doorgezonden worden aan derden. En dat betekent dat reclamebureaus bijvoorbeeld het surfgedrag aan een toestel kunnen koppelen. Dat levert weer informatie op van de gebruiker, zodat er uiteindelijk een profiel kan worden geschetst. Op basis daarvan worden advertenties weer afgestemd op de interesses van de gebruiker.

Privacy beschermen

Apple heeft in augustus 2011 al bekendgemaakt, dat de toegang tot de unieke reeks beperkt zou worden. Het privacybeleid van Apple is de laatste tijd een bron van zorg in Amerika. Er zijn Amerikanen, die het bedrijf hebben aangeklaagd in verband met schending van de privacy. En ook hebben congresleden al vragen gesteld aan het bedrijf over het privacybeleid. Met de weigering van applicaties wil het bedrijf de privacy van de gebruikers van Apple apparaten beter beschermen.

Overigens leidt het unieke nummer niet tot een herleiding van persoonsgegevens, maar alleen naar het toestel zelf. Of Apple zelf ook geen gebruik meer maakt van de potentiële profielgegevens voor het eigen reclamenetwerk iAds is niet duidelijk geworden.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.