Apple blijft domineren op wearablemarkt dankzij Apple Watch en AirPods
Dilara Isik

Apple heeft een goed jaar gehad: het bedrijf heeft alleen al in het derde kwartaal van 2019 een groei doorgemaakt van 195,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van analysebureau IDC.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Verdubbeling van verzendingen draagbare apparaten

IDC verzamelde cijfers van bedrijven die wearables maken. Hier zijn er dit jaar veel van verkocht: wereldwijd zijn in het derde kwartaal van 2019 84,5 miljoen wearables verstuurd. Dit is bijna het dubbele van de cijfers van dezelfde tijd vorig jaar. 29,5 miljoen van deze verzendingen komen van Apple. Vorig jaar waren dat er ‘maar’ tien miljoen.

AirPods Pro

Vooral kop- en oortelefoons

Er kwamen dit jaar veel nieuwe wearables op de markt, waarbij het voornamelijk gaat om audio-apparaten. Bijna de helft van alle wearables die zijn verkocht zijn kop- en oortelefoons, gevolgd door fitnesstrackers van bijvoorbeeld Fitbit en smartwatches, zoals de Apple Watch.

Volgens het hoofd van het IDC-team dat de verkoop van draagbare apparaten onderzoekt, Ramon T. Llamas, komt dit doordat veel smartphones geen koptelefoonaansluiting meer hebben.  Hierdoor stappen veel mensen over naar een draadloze koptelefoon of oordopjes, zoals de AirPods Pro.

Steeds meer verschillende vormen

Eerst waren wearables vooral gericht op sporters. Nu er veel slimme assistenten zijn, is er ook meer vraag naar wearables die hiermee samenwerken. Omdat wearables steeds meer verschillende vormen aannemen, spreken ze niet meer alleen sporters aan, zo meldt een onderzoeksmanager bij IDC.

Apple heeft grootste aandeel

Apple staat bovenaan als merk van draagbare apparaten. Het bedrijf heeft dit vooral te danken aan de Apple Watch, AirPods en Beats-koptelefoons. Door de lancering van de AirPods Pro en de prijsdaling van de Apple Watch Series 3 behoudt Apple zijn toppositie. Het bedrijf uit Cupertino heeft met 35 procent het grootste aandeel in de markt van draagbare apparaten. Vorig jaar was dat 23 procent.

Volg het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.