Apple Watch vs Pebble Time: welke verdient een plek om je pols?

Rutger Otto
19 juni 2015, 15:06
6 min leestijd
Apple Watch vs Pebble Time: welke verdient een plek om je pols?

Ga je dit jaar aan de smartwatch, maar twijfel je als iPhone-bezitter over een Apple Watch of een Pebble Time? In dit artikel behandelen we de plus- en minpunten van beide wearables zodat je een keuze kunt maken!

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch vs Pebble Time: design

Hoe een smartwatch eruit ziet is belangrijk, want je draagt ‘m om je arm. Daarmee is het niet alleen een stuk technologie rond je pols, maar ook een mode-accessoire. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar als we kijken naar de Apple Watch en Pebble Time is de eerstgenoemde een stuk beter afgewerkt. Toch, van de Pebbles op de markt is de Time het mooist.

De behuizing van de goedkoopste Apple Watch is gemaakt van roestvrij staal, de goedkoopste Pebble Time is van plastic. De Watch heeft mooie schermranden en het bandje sluit bijna naadloos aan. Qua vormgeving past hij uitstekend bij de nieuwe iPhones en door de Digitale Kroon aan de zijkant oogt hij zelfs als een horloge. Wel is de Apple Watch iets dikker dan de Pebble Time, die ook wat lichter aanvoelt.

apple watch vs pebble time

Het standaardbandje van de Apple Watch Sport is lekker stevig en zit slim in elkaar, waardoor er niets uitsteekt als je hem draagt. Dat is bij de Pebble Time iets anders. Deze wearable wordt geleverd met een slap bandje dat wel uitsteekt.

Winnaar: Apple Watch.

Het scherm: oled vs e-ink

Beide schermen hebben zo hun voor- en nadelen. Van de Apple Watch kun je de helderheid instellen zodat hij binnenshuis altijd goed zichtbaar is. Bij de Pebble Time kan dat niet, omdat het scherm geen oled is (zoals de Watch) maar e-ink. Dat betekent echter wel dat je de Pebble buiten in de zon veel beter kunt aflezen dan de Watch.

De Pebble Time heeft een kleurenscherm dat iets onder de glazen plaat is weggewerkt. Hij ligt daarom wat dieper in de behuizing dan het display van de Apple Time, dat ook nog eens van touch voorzien is. De Pebble Time is niet aanraakgevoelig maar werkt met knoppen om te navigeren.

apple watch vs pebble time

De Pebble Time heeft achtergrondverlichting voor in het donker of als je je pols optilt. Dat laatste werkt vrijwel nooit, maar bij de Apple Watch meestal wel. Daarnaast is het oled-scherm van de Watch uiteraard mooier en kleurrijker dan het ‘GameBoy’-scherm van de Pebble Time. Wel ogen de animaties van de Pebble Time, bijvoorbeeld bij notificaties, enorm sympathiek.

Winnaar: Apple Watch.

Accuduur

pebble

De Apple Watch gaat op een volle lading gemakkelijk een dag mee. Met normaal gebruik heb je aan het eind van de dag nog zo’n 50 procent batterij over. Dat betekent wel dat hij iedere dag aan de lader moet, want twee dagen red je waarschijnlijk niet.

De Pebble Time gaat een stuk langer mee, wat grotendeels te danken is aan het e-ink-scherm. Toch houdt hij het geen week vol, zoals Pebble aangeeft. Na een dag of drie moet hij aan de stroom, wat eveneens snel en via een magnetische lader gaat.

Winnaar: Pebble Time.

Snelheid

Als je een smartwatch draagt, wil je dat je snel de nieuwste notificaties kunt bekijken. Dat is vooral bij Pebble Time goed op orde. De wearable reageert enorm snel. Omdat de interface superduidelijk is en je knopjes gebruikt, navigeer je overal snel naartoe.

De Apple Watch heb je eveneens snel onder de knie, al is hij een stukje trager dan de Pebble Time. Zeker als je glances of apps wil bekijken, duurt het soms even voordat het is geladen. Soms zelfs zo erg dat je in de tussentijd beter je iPhone had kunnen pakken. Het is te hopen dat de Watch met de native apps in de toekomst sneller wordt, want nu geven we de voorkeur aan het horloge van Pebble.

Winnaar: Pebble Time.

Een smartwatch is een verlengstuk van je smartphone, geen vervanger

Apps

Zowel de Apple Watch als de Pebble Time hebben een eigen app store, die je via de iPhone kunt bezoeken. Voor de Pebble Time zijn er een aantal handige bewegings-apps en weer-apps, maar qua aanbod heeft de Apple Watch het een stuk beter geregeld. Ook zijn nog niet alle Pebble-apps voorzien van kleur, waardoor je vaak zwartwit-apps krijgt voorgeschoteld.

apple watch apps

Wel vind je op de Pebble meer diversiteit in apps. Bij de Apple Watch ogen apps veelal hetzelfde, omdat ontwikkelaars zich aan strenge regels van Apple moeten houden. Een nadeel van de Apple Watch en de apps is dat je het gevoel krijgt alsof Apple een smartphone-ervaring naar de pols wil brengen. Als je met die gedachte een Watch koopt, kom je bedrogen uit. Zie een smartwatch liever als verlengstuk van je smartphone, niet als vervanging.

Daarnaast hebben app-ontwikkelaars nog geen volledige toegang tot de software van de Watch, waardoor het gebruik af en toe wat gelimiteerd is. Zo zijn apps op beide smartwatches niet ideaal, maar doet één van de twee het nét wat beter, ook omdat watchOS 2 verbetering zal brengen als hij in de herfst wordt gelanceerd.

Winnaar: Apple Watch.

apple watch als sporthorloge 5

Gezondheid en sport

De Pebble Time heeft een accelerometer die je beweging registreert, waaraan je dan weer apps kunt koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld je slaap meten door met de Pebble Time om naar bed te gaan. De Apple Watch daarentegen registreert niet alleen je beweging maar ook je hartslag. Met ledlampjes wordt op je huid geschenen en zeer nauwkeurig je hartslag gemeten. Dat is voor sporters heel fijn.

→ Meer weten over sportmogelijkheden van de Apple Watch? Lees dan dit artikel.

Winnaar: Apple Watch.

pebble time steel
Links de Pebble Time, rechts de Apple Watch

Apple Watch vs Pebble Time: conclusie

Hoewel we op verschillende onderdelen winnaars kunnen aanwijzen, hangt de aanschaf volledig af van wat je van een smartwatch verwacht en hoeveel je bereid bent om uit te geven. De goedkoopste Apple Watch kost 399 euro, de Pebble Time is vanaf 199 dollar (waarschijnlijk 199 euro) te koop.

De Pebble Time is een prima instap-smartwatch

Heb je nooit een smartwatch gehad, dan is de Pebble Time een prima instapmodel. De smartwatch heeft weinig functies, maar is juist daarom aantrekkelijk. Omdat je weet wat zijn beperkingen zijn (veel verder dan notificaties checken en beweging registreren gaat het niet), heb je ook geen behoefte aan meer.

De Apple Watch biedt naast notificaties en bewegingsregistratie ook apps en Glances die je kent van de iPhone, maar die minder kunnen. Zoals we in onze Apple Watch review al schreven, barst de smartwatch van Apple van de potentie, maar voelt het momenteel nog wat gelimiteerd aan, zelfs al kun je er meer mee dan met de Pebble.

De vraag is dus: wat ga jij met een smartwatch doen? Heb je genoeg aan het checken van notificaties, dan is Pebble Time een goede optie. Hou je van strak design, apps en meer interactie met je iPhone, dan is de keuze voor de Apple Watch misschien beter. Zowel de Pebble Time als de Apple Watch is nog niet in Nederland en België te koop, dus je hebt nog even om te beslissen.

Lees meer over de Apple Watch

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu