Apple Watch Series 2 vs Fitbit Ionic: slimme sporthorloges vergeleken

Lars Paijmans
29 augustus 2017, 21:22
3 min leestijd
Apple Watch Series 2 vs Fitbit Ionic: slimme sporthorloges vergeleken

Fitbit gaat de strijd aan met de Apple Watch Series 2 en presenteert de Ionic: een smartwatch en fitnesstracker in één. We zetten de twee tegenover elkaar.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch vs Fitbit Ionic

Met de gloednieuwe Fitbit Ionic heeft de Apple Watch er een geduchte concurrent bij. Voor een soortgelijke prijs introduceert het fitnessmerk een slim horloge dat naast het doorgeven van notificaties vooral gericht is op gezondheid en sport. Dezelfde doelgroep die Apple met de Watch hoopt aan te spreken dus, maar welke smartwatch past het best bij jou?

Accu

Wat accuduur betreft heeft de Fitbit Ionic duidelijk een streepje voor op de Apple Watch. De Ionic houdt het maximaal vier dagen vol op een enkele acculading, tenzij je de ingebouwde gps gebruikt. Ondertussen moet de Apple Watch standaard iedere avond worden opgeladen, zeker als je de gps aanzet. Gebeurt het regelmatig dat je ‘s avonds niet de tijd hebt om je elektronica op te laden, dan heeft de Fitbit al direct een groot pluspunt ten opzichte van de Apple Watch.

Apple Watch vs Fitbit Ionic

Design

Over smaak valt te twisten, maar wat ons betreft heeft Apple zijn design een stuk beter op orde dan Fitbit. De Ionic oogt erg hoekig, met scherpe randen en enorme bezels rond het scherm. Wat dat betreft oogt de Apple Watch een stuk vriendelijker, en zijn de schermranden haast onzichtbaar door het oled-display dat opgaat in de rest van de behuizing. De Ionic komt in drie kleuren; zwart, zilver en goud. De smartwatch is er ook in die kleuren, aangevuld met roségoud. Voor beide horloges zijn meerdere bandjes beschikbaar.

Knoppen en bediening

Aan de zijkant van de Ionic zijn drie knoppen te vinden, al kun je het horloge ook met het touchscreen bedienen. De Apple Watch moet het doen met een touchscreen, zijknop en de digitale kroon waarmee je door de menu’s heen draait.

Sensoren

Zowel de Apple Watch als Fitbit Ionic hebben een hartslagmeter. Daarnaast heeft de Ionic een ingebouwde gps, iets wat ook in de Apple Watch Series 2 verwerkt zit. Ook is er een bewegingssensor aanwezig die je door het waterdichte design ook kunt gebruiken voor zwem-workouts. Daarnaast heeft de Ionic nog de SpO2-sensor, die het bloedzuurstofgehalte meet en slaapstoornissen kan herkennen en aantonen.

Apple Watch vs Fitbit Ionic

Apps

De Apple Watch draait op watchOS, een besturingssysteem waar ontwikkelaars net als iOS ondersteuning voor kunnen inbouwen. Fitbit doet iets soortgelijks met een open sdk waar onder meer apps als Strava, Accuweather en Flipboard hun apps mee zullen gaan bouwen. Vooralsnog heeft de Apple Watch een voorsprong omdat het horloge al langer uit is, maar het hangt van ontwikkelaars en het succes van de Ionic af hoe lang deze voorsprong voortduurt.

Fitness en functies

Net als de Apple Watch is de Ionic een sporthorloge op de eerste plaats, en dat zie je terug in de ingebouwde functies en sensoren. Of je nu gaat hardlopen, zwemmen, fietsen of wandelen; beide horloges kunnen nauwkeurig je afstanden, tijd en calorieën vastleggen. Naast het tonen van de tijd, doorgeven van notificaties en registreren van sportprestaties hebben zowel de Ionic als de Apple Watch nog wat andere functies in petto. Zo kunnen beide horloges contactloos betalen, muziek lokaal opslaan en streamen en draadloos gesynchroniseerd worden.

Prijs

De Fitbit Ionic verschijnt volgende maand voor 349 euro ongeacht welke kleur je kiest. De kleine versie van de Apple Watch Series 2 kost 339 euro, voor de grotere kast betaal je 369 euro. Hoef je geen ingebouwde gps en waterdicht ontwerp, dan kun je ook voor een ouder model kiezen dat je tegen een lagere prijs in huis kunt halen.

Apple Watch vs Fitbit Ionic

Conclusie Apple Watch vs Fitbit Ionic

We hebben de Fitbit Ionic nog niet zelf getest (het horloge verschijnt pas over drie weken), maar op papier ziet de smartwatch eruit als een geduchte concurrent voor de Apple Watch. Het design spreekt ons misschien minder aan, maar vooral wat sportfuncties betreft mag de Ionic zich meten met het slimme klokje van Apple. Wel zal het door de beperkingen van iOS een feit blijven dat de Apple Watch en watchOS beter samenwerken met een iPhone en andere Apple-apparaten. Over een maand zullen we ook de Ionic uitgebreid reviewen.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 2
Apple Watch Series 2
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen