Het zijn weer iDays bij Amac! De grootste Apple sale van Nederland.

6 vernieuwingen van de Apple Watch die we ook in de iPhone willen

Rutger Otto
2 december 2014, 13:15
4 min leestijd
6 vernieuwingen van de Apple Watch die we ook in de iPhone willen

Hoewel je hem om je pols draagt en het een heel ander apparaat is, zijn er Apple Watch vernieuwingen die ook niet zouden misstaan op een toekomstige iPhone. Wij lichten er 6 uit.

Lees verder na de advertentie.

Informatie over de Apple Watch, de eerste smartwatch van Apple, druppelt de laatste tijd binnen. De verwachtingen voor de wearable zijn hoog, want als we naar de geschiedenis van Apple kijken, weet het bedrijf steeds nieuwe standaarden te zetten. De iPhone op het gebied van smartphones bijvoorbeeld (een touchscreen) of de iPod op het gebied van mp3-spelers.

force touch

1. Force Touch

Het scherm van de Apple Watch is een touchscreen, maar heeft meer functies dan die van de iPhone. Op de website van Apple Watch staat dat de wearable niet alleen aanrakingen registreert, maar ook de kracht ervan. “Force Touch gebruikt kleine elektrodes rond het flexibele Retina display om het verschil te onderscheiden tussen een lichte tik en een harde druk.”

Door harder te drukken, krijgen gebruikers meer opties. Zo spreekt Apple over een actiemenu in Messages of een modus waarmee je verschillende wijzerplaten kan selecteren (daarover straks meer). Deze functie kan voor iPhones ook gemakkelijk zijn als nieuwe manier om acties uit te voeren, zonder dat je moeilijk hoeft te doen met meerdere vingers. Het is echter wel de vraag of zo’n ‘flexibel display’ wel op een smartphone werkt, want het scherm is uiteraard een stuk groter.

apple watch draadloos opladen

2. Draadloos opladen

Als je je iPhone echt wil opladen via inductie, dan kan dat natuurlijk al een tijdje. Er zijn hoesjes met bijhorende docking stations op de markt waarmee je iPhones draadloos kan opladen, anders dien je dat met een kabeltje te doen. Bij de Apple Watch is draadloos opladen echter standaard ingebouwd. Via een magnetisch oppervlak kan de smartwatch opgeladen worden. Dat willen we ook met onze iPhones.

apple watch vernieuwingen

3. Kleinere chips

Apple heeft voor de Apple Watch een compleet nieuwe chip gemaakt: de S1. Op de website van de wearable schrijft Apple: ‘De architectuur van een volwaardige computer op één chip’. Nu heeft de Apple Watch minder kracht nodig dan een iPhone, maar kleinere chips zouden voor interessante ontwikkelingen in de iPhones kunnen zorgen.

Met kleinere chips is namelijk meer ruimte vrij voor andere zaken. Wat dacht je van een (nog) betere cameramodule of een grotere batterij? Misschien kan Apple zelfs iets anders integreren wat helemaal nieuw is in de Apple Watch: de Taptic Engine.

4. Taptic Engine

Android-toestellen hebben het al jaren, iOS doet het nog steeds zonder: haptische feedback. Daarmee kan je je bijvoorbeeld smartphone een trilling laten geven als je aan het typen bent. De reden dat Apple dat nooit in de toestellen heeft geïntroduceerd, is waarschijnlijk omdat je accu er sneller van leeg gaat. De Apple Watch heeft wel zo’n soort functie, genaamd Taptic Engine.

Hiermee krijgen gebruikers trillingen bij bepaalde acties op hun pols. De Taptic Engine trilt op een manier waarmee alleen jij het doorhebt: het maakt geen geluid. Dat is wel anders dan de trilfunctie van je iPhone. Daarnaast krijgt de Apple Watch geinige functies voor de Taptic Engine, zoals persoonlijke trillingen. Dan voel je aan je pols of je partner je een berichtje stuurt.

apple watch vernieuwingen

5. Andere klokjes

Apple spreekt over ‘miljoenen manieren om de tijd bij te houden’ op de smartwatch. De wijzerplaat van de Apple Watch kun je behoorlijk ver naar eigen smaak inrichten, van wijzers tot achtergrond. Op iPhone kun je alleen de achtergrond veranderen in het toegangsscherm, iedereen heeft dezelfde klok. Om je telefoon persoonlijker te maken zou het fijn zijn als je dat ook op je iPhone kon veranderen.

6. Opnemen met Mac, verder bellen op iPhone

apple watch vernieuwingen

Bellen met een smartwatch, misschien geinig als je thuis bent, maar als je naar buiten gaat pak je misschien liever je iPhone. De website van Apple doet vermoeden dat je straks je telefoon kan opnemen met je Watch, maar langere telefoontjes kan doorschakelen naar je iPhone.

Deze Handoff-functie zou ideaal zijn in combinatie met je Mac. Want hoewel je sinds kort kan telefoneren via de microfoon en speakers van een Mac, is het niet mogelijk een gesprek naadloos voort te zetten op je iPhone. Daarvoor moet je ophangen en opnieuw bellen.

Lees meer Apple Watch nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen