Waarom je elk uur moet gaan staan van de Apple Watch

Rutger Otto
24 juni 2015, 14:15
2 min leestijd
Waarom je elk uur moet gaan staan van de Apple Watch

Het is misschien niet direct de functie die je aanhaalt als ‘groot voordeel van de Apple Watch’, maar de herinnering dat je elk uur moet staan is dat wel degelijk. Lees in dit artikel waarom.

Lees verder na de advertentie.

Met de Apple Watch staan

Met de Apple Watch kun je jouw beweging gedurende de dag meten en monitoren. Dankzij de Activiteit-app kun je in drie cirkels volgen of je de doelstelling van die dag hebt bereikt. De buitenste ring toont hoeveel calorieën je hebt verbrand, de middelste hoeveel minuten je ‘stevig hebt ingespannen’ en de binnenste ring laat zien hoe vaak je opstaat. Gek genoeg blijkt het voor veel mensen vooral lastig om het ‘Staan’-doel te behalen, al lijkt dat misschien het gemakkelijkst.

Je kunt op de Apple Watch instellen (of uitzetten) dat je elk uur van de dag een trilling om je pols voelt. Daardoor kijk je naar de Watch, waarop een herinnering staat dat je een minuutje moet gaan staan en even moet bewegen. Het is dan aan jou of je gehoor geeft aan de notificatie. Vaak komt het namelijk precies op het verkeerde moment, waardoor je misschien denkt: ‘ik sla een uurtje over’. Maar de Apple Watch heeft die functie niet voor niks.

apple watch activity

Zitten is gevaarlijk

We zitten als mensen tegenwoordig namelijk teveel met onze kantoorbanen en levens die zich achter een computer afspelen. De Amerikaanse nonprofit organisatie Mayo Clinic, die zich bezig houdt met medische zorg, onderzoek en educatie, noemt het de ‘sitting desease’ en Apple-ceo Tim Cook noemde zitten ‘de nieuwe vorm van kanker‘.

Dat zijn harde termen, maar feit is dat langdurig zitten slecht is voor je gezondheid. Eerder dit jaar verscheen nog een onderzoek van de University Health Network waaruit blijkt dat veel zitten leidt tot een hoger risico op hartklachten, diabetes en kanker. Schrijver van het onderzoek, professor James Levine, schrijft heldere taal: “Zitten is gevaarlijker dan roken, doodt meer mensen dan hiv en is verraderlijker dan parachutespringen. We zitten onszelf dood.”

Lees ook: De Apple Watch als sporthorloge

Herinnering

Wellicht ga je doorgaans niet genoeg staan op een dag, omdat je het simpelweg vergeet. Een trilling van de Apple Watch zorgt er niet automatisch voor dat je gaat staan, maar je wordt er wel aan herinnerd. Je kunt dan bijvoorbeeld besluiten om even naar de wc te gaan of om te eten of drinken te halen. Apple kan je niet dwingen, maar hoopt het bedrijf hoopt zijn gebruikers te overtuigen om gezonder te leven. Misschien wel uit schuldgevoel, want apparaten als de Mac zijn natuurlijk één van de oorzaken van de ‘zitziekte’.

Lees meer over de Apple Watch

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu