Apple Watch is in staat om slaapapneu en hoge bloeddruk te herkennen

Een nieuw onderzoek wijst uit dat de Apple Watch uitermate geschikt is om veelvoorkomende problemen op te sporen, zoals hoge bloeddruk en slaapapneu.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Apple Watch herkent slaapapneu en hoge bloeddruk

Gezondheidsstartup Cardiogram en de University of California San Francisco (UCSF) onderzochten welke wearables nauwkeurige metingen konden doen. Uit de resultaten blijkt dat de Watch slaapapneu bij de drager met 90 procent zekerheid kan detecteren. Een hoge bloeddruk wordt met 82 procent nauwkeurigheid gemeten.

Het zijn problemen die veel voorkomen en gevaarlijk kunnen zijn. Bij slaapapneu stopt degene in zijn slaap soms ineens met ademen, wat tot overlijden kan leiden. Ook een hoge bloeddruk is gevaarlijk, omdat het risico voor hartfalen daarmee groter wordt. Miljoenen mensen op de wereld hebben hier last van.

iphone 5 watchos 4

Drempel omlaag

Door dit soort kwalen tijdig te ontdekken, kan er sneller iets aan worden gedaan. Ook wordt de drempel van detectie enorm verlaagd. Normaal gesproken moet een persoon eerst naar de dokter om daar verschillende testen te doen. Met name slaapapneu is lastig vast te stellen via deze weg, omdat degene in slaap moet zijn.

Aan het onderzoek namen 6115 mensen deel. Hun Apple Watch werd gekoppeld aan de Cardiogram-app om kwalen te detecteren. Uit de studie bleek dat ruim duizend participanten slaapapneu hadden en dat 2230 van de mensen een hoge bloeddruk hadden. Voor de meting werd gebruikgemaakt van een slim algoritme genaamd DeepHeart.

Lees ook: 4 tips om alles uit de Apple Watch hartslagmeter te halen

Wijzen op een kwaal

Het onderzoek werd gedaan met een Apple Watch, maar de onderzoekers denken dat veel wearables geschikt zijn voor dit soort metingen, omdat ze van dezelfde soort technologie gebruikmaken. “Door constant te meten kunnen we mensen identificeren die een hoge bloeddruk hebben, maar die dat niet van zichzelf weten”, zegt Johnson Hsieh van Cardiogram tegen TechCrunch. “Je kunt ze dan aanraden een officiële diagnose te ondergaan.”

Eerder dit jaar werd eveneens een onderzoek met de Apple Watch uitgevoerd door de universiteit van Californië en Cardiogram. Daaruit bleek dat de Apple Watch een hartritmestoornis met 97 procent zekerheid kon ontdekken.

Lees het laatste nieuws over de Apple Watch

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.