‘Apple Watch Series 7 meet bloedsuikergehalte met optische sensor’

Lars Paijmans
11 februari 2021, 14:10
2 min leestijd
‘Apple Watch Series 7 meet bloedsuikergehalte met optische sensor’

Apple blijft sensoren toevoegen aan zijn smartwatch. Volgens een nieuw gerucht krijgt de Apple Watch Series 7 dit jaar een nieuwe sensor om je bloedsuikergehalte te meten.

Lees verder na de advertentie.

Update 11 februari 2021 14:10 uur:

Apple heeft vier patenten ingediend waarin wordt beschreven hoe de glucosemeter van de vermeende nieuwe Apple Watch gaat werken, zo ontdekte AppleInsider. Het slimme horloge zou gebruikmaken van elektromagnetische golven met een enorm hoge terahertz-frequentie, om zo het bloedsuikergehalte van de drager te achterhalen.

Een van de patenten

Op basis van de reactiesnelheid bepaalt deze glucosemeter of de suikerbalans van de persoon in kwestie normaal is, of afwijkende waarden afgeeft. Dit proces gebeurt doorlopend: het is dus niet nodig om een bepaalde app op te starten. Verder staat in de documenten dat de beschreven techniek ook gebruikt kan worden om de beginfase van huidkanker te ontdekken.

Zoals altijd is het bij patenten nog maar de vraag of de beschreven technologie ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Ze geven echter wel aan welke innovaties Apple momenteel onderzoekt. Bovendien kwamen al eerder geruchten naar buiten dat de volgende Apple Watch, de Series 7, in staat zou om het bloedsuikergehalte te meten.

Initieel bericht van 25 januari 2021 14:22 uur:

‘Apple Watch Series 7 meet bloedsuikergehalte’

Dat schrijft ETNews. De toevoeging van deze sensor zou een uitkomst zijn voor mensen met diabetes. Zij moeten zichzelf nu nog testen door te prikken en een druppeltje bloed te meten op het bloedsuikergehalte.

De Apple Watch Series 7 zou dit overbodig maken door een optische sensor toe te voegen. Deze laat zonder te prikken zien wat je bloedsuikergehalte is. Dat kan op de Apple Watch zelf, of in een overzicht in de Gezondheid-app op je gekoppelde iPhone.

apple watch series 6 saturatiemeter

Volgens de bronnen van ETNews heeft Apple alle benodigde patenten veiliggesteld. Inmiddels zou de focus dan ook liggen op het zo betrouwbaar mogelijk maken van deze optische metingen. Een speciale sensor die recht op de huid van je pols ligt en continu metingen uitvoert, moet de metingen mogelijk maken.

Al sinds 2017 zou Apple bezig zijn om deze nieuwe sensor te ontwikkelen. Een speciaal team heeft de sensor getest en zelfs Apple-ceo Tim Cook is gespot met een test-apparaatje. Dat de techniek nu klaar is voor het grote publiek zou mooi uitkomen voor de lancering van de Apple Watch Series 7. De nieuwe smartwatch verschijnt naar verwachting (zoals ieder jaar) in het najaar van 2021.

De Apple Watch: steeds meer gericht op gezondheid

De Apple Watch groeit ieder jaar verder uit tot een gezondheidsgadget. Na een hartslagmeter en stappenteller is de Watch inmiddels uitgebreid met de mogelijkheid om een hartfilmpje (ECG) te maken en je bloedzuurstofgehalte te meten.

Volgens Tim Cook is het einde van deze ontwikkeling nog lang niet in zicht. Vorig jaar nog hintte hij dat er nog grote veranderingen aankomen: ‘Vergelijk het met alle sensoren die in je auto zitten. En dat terwijl je lichaam toch echt een stuk belangrijker is.’

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 7
Apple Watch Series 7
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen