Achtergrond: kan de Apple Watch Series 5 zich dit jaar genoeg onderscheiden?

Dennis de Vries
29 juli 2019, 16:51
4 min leestijd
Achtergrond: kan de Apple Watch Series 5 zich dit jaar genoeg onderscheiden?

Met september in aantocht, gonst het van de geruchten rond nieuwe apparaten van Apple. Alleen rond een eventuele nieuwe Apple Watch blijft het opvallend stil. Heeft Apple wel een nieuwe smartwatch nodig?

Lees verder na de advertentie.

Binnenkort een Apple Watch Series 5?

Sinds 2016 heeft Apple elk jaar een nieuw model van de Apple Watch uitgebracht. Hoewel het oorspronkelijke ontwerp nog goed terug te zien is in de huidige smartwatch, kregen we toch elk jaar flinke verbeteringen te zien.

watchOS 6 preview

Als Apple dat ritme aan wil houden, zijn we komende september dus toe aan de Apple Watch Series 5. Maar waar het gonst van de geruchten over bijvoorbeeld de iPhone 11 Pro, iPad 2019 en iPhone 11, blijft het rond een nieuwe Watch opvallend stil.

Waarom geen nieuwe Apple Watch?

Is het erg als Apple een keer een jaartje overslaat met de Apple Watch? Dat vraagt ook Apple-nieuwssite 9to5Mac zich af. Daar wordt de optie dat Apple dit jaar geen nieuwe Apple Watch toont zeker voor mogelijk gehouden.

De huidige line-up, met de Apple Watch Series 3 en Series 4, kan nog prima even mee, zo betoogt de site. De huidige smartwatches lijken krachtig genoeg om de publieke bèta van watchOS 6 te draaien. De mogelijkheid om een elektrocardiogram (ECG) te maken om je hartslag te monitoren, is ook nog lang niet overal beschikbaar en wordt nog uitgerold.

Ook het feit dat de concurrentie niet heel erg hard meeloopt, maakt de noodzaak om snel te innoveren iets minder. Veel Android-fabrikanten hebben hun inspanningen op het gebied van smartwatches op een lager pitje staan. Zelfs de Watch Series 3, ook verkrijgbaar met e-sim voor mobiel bereik, is wat dat betreft nog relevant in de huidige markt.

Geen nieuwe hardware in de planning

De grote veranderingen in hardware die er mogelijk wél aan zitten te komen, lijken nog te vroeg te komen voor een lancering in september. Zo wil Apple zeer waarschijnlijk het oled-scherm van de Apple Watch vervangen voor de nieuwe micro-led-technologie, dat dezelfde voordelen biedt maar minder energie verbruikt. Deze technologie gaan we waarschijnlijk pas volgend jaar zien.

watchOS 6 preview

Voor zover bekend is Apple ook al sinds de eerste Apple Watch bezig met het ontwikkelen van uitgebreide slaapfuncties. Dat kost de nodige tijd, en volgens huidige geruchten van onder meer Bloomberg hoeven we deze dit jaar niet meer te verwachten.

Nieuw uiterlijk nog niet nodig

Een compleet nieuw design is ook onwaarschijnlijk. De Apple Watch Series 4 was al een flinke update van het uiterlijk van de smartwatch. Het is onwaarschijnlijk dat Apple dit een jaar later opnieuw doet. Voor een plattere behuizing of een ronde wijzerplaat zijn momenteel geen aanwijzingen.

De enige hardwarematige aanpassing waarover wel iets naar buiten is gekomen, is een keramische behuizing van de nieuwe Apple Watch. Dit hoeft echter geen compleet nieuwe uitvoering te betekenen. Apple kan er ook voor kiezen een bestaand toestel uit te brengen in nieuwe kleuren of een ander materiaal. De Series 3 was er al met een keramische behuizing; wellicht gaat dat nu ook voor de Series 4 gelden.

Nieuwe Series 3 als instapmodel?

Als er geen Series 5 komt, betekent dat echter niet dat we helemaal niets te horen krijgen over de Watch. In het verleden heeft Apple wel eens een bestaand model nieuw leven in geblazen. Zo lanceerde het tegelijk met de Apple Watch Series 2, ook de Series 1. Die laatste was identiek aan de allereerste Apple Watch, maar dan met een iets snellere chip.

watchOS 6 wijzerplaten

Dit gaf Apple de mogelijkheid om ook een smartwatch tegen een iets lagere prijs aan te bieden. Wellicht kiest het dit jaar voor eenzelfde oplossing, met een iets snellere variant van bijvoorbeeld de Apple Watch Series 3.

Kaarten op zak tot 2020

Terwijl nieuwe iPhones dus wel zeker lijken, blijft het nog even spannend of Apple ook een nieuwe Watch lanceert. Tenzij er ineens allerlei spannende geruchten opduiken, is het ook goed mogelijk dat ze zich richten op het nieuwe watchOS6 en het uitrollen van ECG-functies naar andere landen.

Daarmee houdt Apple wat betreft de kaarten nog even op zak voor een grote upgrade van de smartwatch in 2020. Dan zien we wellicht een nieuwe schermtechnologie en geavanceerde functies om slaap te meten. We weten het echter pas zeker als Apple er zelf iets over bekendmaakt. Daarvoor moeten we wachten op het Apple-evenement in september.

Lees meer over de Apple Watch

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's