Ontdek de iPhone 12 met Unlimited data deal en gratis 5G van KPN!

Apple Watch Series 4 vs Series 5: upgraden, of niet?

Michel van 't Klaphek
18 september 2019, 17:03
2 min leestijd
Apple Watch Series 4 vs Series 5: upgraden, of niet?

Loop je momenteel met een Apple Watch Series 4 rond en twijfel je of de overstap naar de Series 5 het waard is? In deze vergelijking zetten we de twee horloges tegenover elkaar en geven we aan of je wel, of niet moet overstappen.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch Series 4 vs Apple Watch Series 5: upgraden, of niet?

Aan de buitenkant van de Apple Watch Series 5 is weinig gesleuteld. Net als de Series 4 verschijnt hij in twee formaten: 40mm en 44mm. Toch is er wel degelijk iets veranderd. Het retina-scherm van de Series 5 staat namelijk altijd aan.

Zo kun je direct de tijd aflezen wanneer je je pols draait, net zoals bij een normaal horloge. Verder is de behuizing van de Series 5 sterker en van 100 procent gerecycled materiaal gemaakt. De nieuwe smartwatch is dus een stuk duurzamer dan zijn voorganger.

Apple Watch Series 5 officieel 2

Gezondheidsfuncties en accuduur

De Apple Watch Series 4 was een grote upgrade en legde de focus op gezondheid. De Series 5 borduurt hierop voort, maar voegt geen nieuwe functies toe. De 4G-versie kan razendsnel de hulpdiensten bereiken, maar deze variant komt hier niet uit.

WatchOS 6 voegt onder meer een menstruatiecyclus-app, geluidswaarschuwing-app en een App Store toe aan de Apple Watch, maar dat geldt voor beide horloges. Ook kun je met zowel de Series 4 als Series 5 ECG-hartfilmpjes maken.

Je zou misschien verwachten dat de Series 5 dankzij het always-on-display minder lang meegaat dan zijn voorganger, maar dat is niet waar. Beide horloges hebben namelijk een verwachte accuduur van 18 uur. Dit is mogelijk dankzij de veel lagere ververssnelheid van het scherm wanneer je het horloge niet gebruikt. Hierdoor wordt minder stroom verbruikt.

De Series 5 heeft een nieuwe S5-chip, terwijl de Series 4 met een S4-processor is uitgerust. Het enige verschil tussen de twee lijkt echter de naam te zijn. Verder heeft de nieuwe Watch een ingebouwd kompas zodat je een stuk preciezer kunt navigeren. Tot slot is de opslagcapaciteit verdubbeld van 16GB naar 32GB zodat je meer ruimte hebt voor apps.

Apple Watch Series 4 vs Apple Watch Series 5 2

Conclusie: de upgrade waard?

De Apple Watch Series 5 is een evolutie, en geen revolutie. De upgrade is voor de meeste Series 4-bezitters dan ook niet nodig. Het nieuwe horloge heeft weliswaar een scherm dat altijd aanstaat, ingebouwd kompas en meer opslagcapaciteit, maar echt grote vernieuwingen blijven uit. Bovendien komt watchOS 6 voor beide horloges uit, waardoor je gebruik kunt maken van de nieuwe gezondheidsfuncties.

Enkel wanneer je continu te weinig opslagruimte hebt op je Series 4 of ontzettend veel waarde hecht aan een kompas of scherm dat altijd aanstaat is de upgrade het overwegen waard. Wil je de Apple Watch Series 5 kopen? Het horloge is verkrijgbaar vanaf 449 euro en ligt vanaf 20 september in de in winkels. De grotere 44mm-uitvoering kost 479 euro. In de Apple Watch Studio kun je zelf je polsbandje kiezen.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 4
Apple Watch Series 4
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Video's