Jony Ive stak een stokje voor Apple Watch-bandjes met sensoren

Lars Paijmans
16 augustus 2016, 9:06
2 min leestijd
Jony Ive stak een stokje voor Apple Watch-bandjes met sensoren

De Apple Stores liggen vol met horlogebandjes voor de Apple Watch, die de smartwatch een nieuw uiterlijk geven. Er waren eerst plannen om deze bandjes een stuk functioneler te maken, maar daar waren Jony Ive en zijn designteam het niet mee eens.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch sensor mocht niet in het bandje

Achter de schermen bij Apple worden er continu discussies gevoerd tussen de teams met designers en techneuten. Enerzijds moeten Apples producten op technisch vlak zo goed mogelijk zijn, maar dit mag niet ten koste gaan van het design en gebruikersgemak. Dit was bij de Apple Watch niet anders. In een interview met Fast Company vertelt ex-Apple medewerker Bob Messerschmidt dat het soms niet meevalt om deze balans te bewaren.

Apple Watch sensor

Destijds hielp hij met het ontwikkelen van de hartslagsensor in de Watch, die er volgens hem heel anders uit had komen te zien. Deze Apple Watch-sensor is nu ingebouwd aan de onderkant van het horloge, terwijl deze eigenlijk beter bij de sluiting van het bandje had kunnen zitten.

Deze zit immers tegen de onderkant van je pols aan, waar er gemakkelijkere en nauwkeurigere metingen gedaan kunnen worden. “Het designteam zei echter al snel dat dit niet de designtrend was”, aldus Messerschmidt. “Het team pleitte voor verwisselbare bandjes, dus was mijn idee van de baan.” Horlogebandjes met ingebouwde sensoren zouden immers een stuk duurder zijn, en lastiger om snel te verwisselen voor een ander exemplaar.

Een strijd tussen design en functionaliteit

Vervolgens stelde hij voor om de sensor strak om de pols te laten zitten, maar ook dit ging niet door omdat mensen hun horloges niet op deze manier dragen. “Het was lastig om met deze beperkingen te werken, maar het leverde uiteindelijk wel een product op dat met de gebruiker in gedachte is gemaakt”, aldus Messerschmidt. Deze manier van ontwikkelen noemt hij als een van de meest unieke kenmerken van Apple ten opzichte van andere technologiebedrijven.

Lees ook: watchOS 3 preview: aan de slag met de eerste bèta

Het laatste nieuws over de Apple Watch

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen