Vodafone Runners: iPhone 13 nu tijdelijk voor €696!

6 nieuwtjes die je wijzer maken over de Apple Watch

Rutger Otto
19 november 2014, 9:09
2 min leestijd
6 nieuwtjes die je wijzer maken over de Apple Watch

Apple heeft een zogeheten WatchKit online gezet. Met deze pagina kunnen ontwikkelaars vandaag beginnen met apps maken voor de wearable. Ook zijn er interessante nieuwtjes te lezen.

Lees verder na de advertentie.

1. Het Apple Watch scherm

Er komen twee soorten displays voor de Apple Watch, beide retina. Het kleinere apparaat van 38 millimeter krijgt een scherm met 272 x 340 pixels en de grotere, 42 millimetervariant krijgt er één van 312 x 390 pixels. Dat komt neer op een verhouding van 4:5.

2. Koppeling met iPhoneapple watch iphone

In bijna alle gevallen moet je iPhone gekoppeld zijn aan de Apple Watch. De iPhone werkt als motor achter de Apple Watch. Om apps op de wearable te gebruiken wordt (anders dan bij Android Wear) de processor van de iPhone gebruikt. Apple omschrijft dat ‘als de drager interactie uitvoert met de Watch App, de Apple Watch en iPhone onderling informatie uitwisselen’. Alleen een datum, tijd of timer kan momenteel losstaand gebruikt worden.

3. Apple Watch apps

‘Een Watch app complementeert je iOS-app, maar vervangt hem niet’, schrijft Apple. Van ontwikkelaars wordt in eerste instantie verwacht dat ze alleen berichten van bestaande iOS-apps tonen op het scherm van de Watch. Later dat jaar kunnen ze pas aan de slag met het maken van complete apps op het apparaat, al is niet bekend of daarvoor nieuwe regels gaan gelden.

4. Apple Watch notificaties

Het is mogelijk om op twee manieren om notificaties te checken op Apples wearable:

  • Door je pols op te tillen kun je gebruik maken van ‘Short Look’. Daarmee krijg je het app-icoon, de app-naam en wat kerninformatie te zien.
  • Hou je je pols lang genoeg in de lucht, dan schakelt het scherm over op ‘Long Look’. Hiermee krijg je meer informatie te zien. Dragers van het horloge kunnen door de informatie scrollen en bepaalde acties ondernemen, zoals reageren of de notificatie wegvegen.
apple watch notificaties

5. Glances

Het is niet echt een notificatie, maar met ‘Glances’ is het voor ontwikkelaars mogelijk om in een app een soort kaart toe te voegen voor snelle info. Denk aan het presenteren van een takenlijst of het weer. Vereiste van Apple is dat Glances wel op één beeld getoond moeten kunnen worden als alleen-lezen. Tik je erop, dan word je naar de app gebracht.

6. Navigeren

Je beweegt op de Apple Watch met swipes, tikken en het wieltje aan de zijkant. Van boven naar beneden vegen is door het scherm scrollen, horizontaal stippen is bladeren. Door met wat kracht op het scherm te tikken open je een simpel menu van waaruit je vier acties kan doen.

Apple Watch releasedatum

Er is nog steeds niets bekend over een mogelijke lanceringsdatum van de Apple Watch, afgezien van ‘begin volgend jaar’. In de verwachting ligt echter wel dat het in februari of maart al kan gebeuren. Volgens bronnen streeft Apple naar een release op Valentijnsdag.

Lees meer over de Apple Watch

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen