Apple Watch Sport heeft het beste scherm in fel zonlicht
Rutger Otto

Als je de komende dagen op het terrasje gaat zitten met een Apple Watch, op welke van de modellen kun je het scherm dan nog het beste aflezen? Dat blijkt de goedkoopste variant te zijn.

Apple Watch reflectie

In Apple Watches zit er verschil in de displays. De Apple Watch Sport is voorzien van versterkt Ion-X glas, terwijl de duurdere modellen – de stalen Watch en gouden Watch Edition – een scherm van saffierglas hebben. Saffierglas is dan wel sterker dan Ion-X, toch blijken er ook nadelen aan te kleven.

Let wel: het gaat hier om de behuizing. Beide modellen hebben exact dezelfde oled-displays aan de binnenkant, maar door de behuizing zijn er toch verschillen. Dat ontdekte DisplayMate, die zowel de saffier- als Ion—X-modellen aan tests onderworp. Kort gezegd is het zo dat het saffierglas 74 procent meer omgevingslicht reflecteert dan het Ion-X glas van het Sport-model. In donkere ruimtes werken ze vrijwel identiek.

apple watch reflectie

Metingen

“Voor de Apple Watch Sport met Ion-X glas hebben we 4,7 procent schermreflectie gemeten”, schrijft DisplayMate. “Voor de Apple Watches met saffier was dat 8,2 procent, wat 74 procent hoger is.” Volgens het onderzoek is er ‘verrassend weinig omgevingslicht nodig’ om het reflectieverschil aan te duiden.

DisplayMate gebruikte al eerder een stalen Apple Watch om reflectie te testen, maar pakte er toen een iPhone 6 bij voor de vergelijking. De telefoon heeft eveneens een Ion-X scherm. DisplayMate concludeerde toen ongeveer hetzelfde.


Dat het saffierglas zo reflecteert zou een reden kunnen zijn dat dit soort schermen nog niet in de iPhones zitten. Ja, ze zijn een stuk krasbestendiger, maar als je buiten in de zon ziet, moet je je hand voor het scherm houden om iets te kunnen lezen. Ook is saffierglas duur om te maken. Momenteel zit er wel saffierglas op de homeknop van iPhones om Touch ID te beschermen.

Lees meer over de Apple Watch

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.