‘Apple Watch heeft smartwatchmarkt stevig in zijn greep’

Gijs Ettes
12 januari 2016, 17:12
2 min leestijd
‘Apple Watch heeft smartwatchmarkt stevig in zijn greep’

De Apple Watch heeft de smartwatchmarkt stevig in zijn greep, zo blijkt uit onderzoek van Juniper Research. Het slimme horloge van Apple zou een marktaandeel van ruim 50 procent hebben.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch populairst

Uit data van het onderzoeksbureau blijkt dat de Apple Watch het afgelopen jaar goed was voor 52 procent van alle wereldwijd verkochte smartwatches. Een indrukwekkend percentage, zeker als je bedenkt dat het apparaat pas sinds april 2015 (en juli 2015 in Nederland) verkrijgbaar is. Ter vergelijking: Android Wear-horloges hadden in 2015 een aandeel van 10 procent. Ook de goed ontvangen Samsung Gear S2, die op het besturingssysteem Tizen draait, zou nog geen bedreiging voor de Apple Watch vormen en teleurstellend verkopen. De grootste concurrentie is afkomstig van kleinere spelers als Martian en Razer, die voornamelijk simpele en goedkopere wearables uitbrengen.

Juniper betoogt dat het ecosysteem nog steeds groeit, maar dat de smartwatch zelf vooralsnog geen essentieel product is. De mogelijkheden en het gebruik van de apparaten is de afgelopen tijd weinig veranderd.

Tweede indruk: de Apple Watch na een halfjaar gebruik

apple watch populairst

In 2015 verkocht Apple naar verwachting 13 miljoen exemplaren van zijn smartwatch, maar als we marktanalist IDC mogen geloven, stijgt dit aantal de komende jaren tot ruim 45 miljoen in 2019. Daarmee is de kans groot dat Apple de smartwatchmarkt zal blijven leiden. De totale markt voor wearables zal groeien van 80 miljoen in 2015 tot bijna 215 miljoen in 2019. Ruim 88 miljoen van de verkochte wearables zullen smartwatches zijn en naar verwachting zal het aandeel van Apple rond de 61 procent bedragen.

Hoewel IDC constateert dat er nog veel door te ontwikkelen valt aan Apples slimme horloge, ziet de analist ook dat het apparaat genoeg ruimte heeft om te groeien in de komende jaren. Naar verwachting brengt Apple in de eerste helft van dit jaar de Apple Watch Series 2 met nieuwe mogelijkheden uit. Wanneer die wordt onthuld, is niet bekend.

Het laatste nieuws over de Apple Watch

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen