Opinie: hoe Pebble ons enthousiast maakt voor de Apple Watch

Rutger Otto
6 maart 2015, 16:43
4 min leestijd
Opinie: hoe Pebble ons enthousiast maakt voor de Apple Watch

De nieuwe smartwatch van Pebble is een enorm succes op Kickstarter. Ook wij zijn benieuwd naar de Pebble Time, maar tegelijk maakt het ons alleen maar enthousiaster voor de Apple Watch.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch Pebble Watch

Het succes van Pebble laat zien dat we klaar zijn voor smartwatches

Dat doet Pebble heel slim: een maand voordat de Apple Watch aankondigt een nieuwe versie van de Pebble-watch op Kickstarter zetten, maar deze pas een maand na de Apple Watch leveren. Zo snoept de smartwatch-maker misschien een hoop potentiële Apple Watch-kopers van Apple af. De baas van Pebble, Eric Migicovsky, zegt zelfs dat de Apple Watch ‘tekort schiet’. Hij zegt dat hij ‘niet houdt van smartwatches die zijn gedegradeerd tot accessoires voor je mobiele telefoon’.

Aan de ene kant heeft hij gelijk, want zonder iPhone werkt de Apple Watch niet. De apps op de wearable van Apple worden aangevoerd door de iPhone, dus ze moeten altijd in verbinding staan. Daarnaast gaat de Apple Watch ‘slechts’ een dag mee en de Pebble een week en is de Pebble simpelweg veel goedkoper. Toch heeft een smartwatch van Apple voor iOS-gebruikers bepaalde voordelen waaraan de Pebble Watch niet kan toppen.

pebble time steel
Links de Pebble Time, rechts de Apple Watch

1. Beter scherm

De Pebble is voorzien van een e-ink-scherm, wat lekker zuinig is voor de accu, maar die het scherm er niet mooier op maken. De nieuwe Pebble Time heeft dan wel een kleurenscherm, maar volgens verschillende media is dat te vergelijken met het scherm van een GameBoy Color. De Apple Watch heeft een Retina-scherm, wat betekent dat het haarscherp is en veel meer kleuren kan tonen. Ook werkt het scherm op verschillende manieren. Je kan de app helemaal bekijken, of kiezen voor notificaties of ‘Glances’. Hiermee kunnen gebruikers op één soort kaart snelle informatie zien, die iets uitgebreider is dan een notificatie.

2. Touchapple watch touch

In tegenstelling tot de Pebble Time, die drie knoppen heeft, telt de Apple Watch er slechts twee. Eén daarvan is mooi weggewerkt als een kroontje waaraan je zoals een echt horloge aan kan draaien. Daarnaast heeft de smartwatch van Apple een touch-scherm, zodat je gewoon met je vinger door de menu’s kunt swipen. De Pebble bedien je met drie fysieke knoppen. Het scherm van de Apple Watch is zelfs drukgevoelig, wat meer mogelijkheden voor interactie en menu’s met zich meebrengt.

3. Luxere afwerking

Hoewel de Pebble Time nu ook stalen varianten heeft geïntroduceerd, blijft de Apple Watch luxer ogen. Dat komt onder meer door het kroontje aan de zijkant, maar ook door de bevestiging van de bandjes. Bij de Apple Watch ziet die aansluiting er iets subtieler uit dan de Pebble Watch. Daarnaast is de Apple Watch naast staal ook beschikbaar in aluminium en goud. Daar betaal je natuurlijk wel voor.

apple watch nfc

4. Het Apple-systeem

Misschien wel het belangrijkste punt voor Apple-gebruikers, is dat de Apple Watch mooi in het ecosysteem van Apple past. Omdat de wearable als verlengstuk van je iPhone werkt, is betere integratie mogelijk. Zo kun je straks in het Nederlands met Siri stemcommando’s invoeren bij de Apple Watch, iets wat met de Pebble niet mogelijk is. Als Apple Pay beschikbaar komt in Nederland, zul je draadloos kunnen betalen met je smartwatch. Via je Apple ID wordt alles gesynchroniseerd tussen je apparaten, wat heel gemakkelijk is.

5. Sensoren

De Apple Watch heeft enkele sensoren aan boord die bijvoorbeeld je hartslag kunnen meten. Dat doet de wearable met led-lampjes aan tegen je huid die door infrarood je hartslag kunnen detecteren. Door samen te werken met de iPhone kun je hiermee je beweging monitoren gedurende de dag. De GPS van je iPhone houdt bij waar je geweest bent. Bij de Pebble ontbreken deze sensoren, al kun je waarschijnlijk wel losse bandjes kopen die dit kunnen meten.

apple watch opvolger

Dus waar kies je voor?

In dit artikel staan de voordelen van een Apple Watch op een rij, maar niet voor iedereen is een voordeel een voordeel. De Pebble is op andere fronten gewoon beter. De batterij gaat lekker lang mee, hij draait eigen apps en is een stuk minder duur. Daarnaast is de wearable ook gewoon aan een iPhone te koppelen.

Uiteindelijk is het dus een kwestie van wat je zoekt in een smartwatch. Wij zijn erg benieuwd naar hoe de Apple Watch binnen het systeem van Apple gaat passen. Verandert de Apple Watch het landschap van smartwatches in 2015? We gaan het merken. Het Kickstarterproject van Pebble laat in elk geval zien dat er veel vraag is naar smartwatches. Wat dat betreft is het voor Apple een goed moment om in te stappen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen