Apple beschuldigd van patentschending voor Apple Watch

Rutger Otto
5 januari 2016, 10:38
2 min leestijd
Apple beschuldigd van patentschending voor Apple Watch

Een bedrijf gespecialiseerd in het maken van biometrische sensoren sleept Apple voor de rechter. Apple zou patenten van het bedrijf hebben gebruikt voor de Apple Watch.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch patentinbreuk

De beschuldiging werd neergelegd door Valencell. Apple zou in 2013 al interesse getoond hebben in de hartslagsensoren van het bedrijf. Valencell dacht dat Apple zijn technologie wel zou aanschaffen voor de hartslagmeter in de Apple Watch. Het bedrijf van Tim Cook kwam in 2013 en het najaar van 2014 vaker op bezoek bij Valencell om over de sensoren te praten.

apple watch hartslagmeter

Misbruik van de situatie

Valencell toonde Apple een prototype van een horloge met PerformTek (zoals de hartslagtechnologie wordt genoemd). Het bedrijf stuurde Apple exemplaren op om ze in detail te kunnen bestuderen. Valencell denkt nu dat Apple misbruik maakte van de situatie door naar technische informatie te vragen, onder valse voorwendselen dat het bedrijf vervolgens een licentie bij Valencell zou aanschaffen.

Daarnaast zegt Valencell dat Apple besloot dat het financieel voordeliger zou zijn om het risico te nemen dat het inbreuk maakte op het patent, dan om een licentie af te sluiten. “Apple had nooit de intentie om Valencell’s PerformTek technologie aan te schaffen”, zegt Valencell. “Dit voorbeeld strookt met het statement dat Apple-ceo Steve Jobs ooit maakte, over dat het ‘altijd schaamteloos is geweest over het stelen van goede ideeën’.”

Hartslag meten met Apple Watch

Volgens Valencell maakt Apple inbreuk op vier van zijn patenten met de Apple Watch. Ze hebben allemaal te maken met de hartslagsensoren. Het bedrijf van Tim Cook wordt daarvoor aangeklaagd, maar ook voor het voorliegen van Valencell over bedoelingen met licenties.

Voor de Apple Watch maakt Apple gebruik van sensoren en groene ledlampjes, die snel knipperen om de hartslag van dragers te kunnen bepalen. De hartslag is te bekijken via Glances of als je de app Workout gebruikt. Data die de Apple Watch op deze manier meet, wordt ook opgeslagen in de Gezondheid-app op de gekoppelde iPhone.

Lees meer over de Apple Watch

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen