Zo helpt de Apple Watch mensen met de ziekte van Parkinson

Michel van 't Klaphek
7 juni 2018, 11:09
2 min leestijd
Zo helpt de Apple Watch mensen met de ziekte van Parkinson

In watchOS 5 zit een techniek waarmee je Apple Watch vroegtijdig symptomen van de ziekte van Parkinson kan signaleren. Dit is hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Zo helpt de Apple Watch Parkinson vroegtijdig signaleren

Een groot onderdeel van afgelopen WWDC was de focus op gezondheid. Apple gaat door middel van Schermtijd in iOS 12 mensen bijvoorbeeld waarschuwen wanneer ze te veel tijd op hun iPhone doorbrengen. Ook wil men zich inzetten voor mensen met ernstige ziektes.

Dit doet Apple door een nieuwe techniek aan het ResearchKit-framework van de Apple Watch toe te voegen. Kort gezegd komt dit erop neer dat dokters voortaan de symptomen van mensen met de ziekte van Parkinson continu kunnen registreren. Hierdoor kan de arts een betere diagnose stellen, die bovendien gebaseerd is op meer gegevens.

Apple Watch Parkinson

Aangezien mensen de Apple Watch de hele dag om hebben, vormt het een bron van (potentiële) data voor de gezondheidszorg. In watchOS 5 is het mogelijk om twee veelvoorkomende symptomen van Parkinson te registreren, namelijk schudden en trillen, en zwaaiende bewegingen.

Lees ook: WWDC 2018 round-up: alle aankondigingen op een rij

Apple Watch meet bewegingen

De slimme horloge houdt bij hoe vaak deze bewegingen voorkomen gedurende een paar weken. Zodra de patiënt bij de dokter langsgaat, kan deze de gegevens gemakkelijk uitlezen dankzij gedetailleerde grafieken. Hierdoor worden betere diagnoses gesteld.

Apple maakt bekend dat het de nieuwe techniek heeft getest middels een pilot. De resultaten zijn veelbelovend genoeg om andere ontwikkelaars ermee aan de slag te laten gaan. Het is dus niet zo dat watchOS 5 op de achtergrond continu bijhoudt of je wellicht de ziekte van Parkinson hebt. Je moet nog steeds een app downloaden, bijvoorbeeld van een zorgaanbieder, voordat deze functie werkt.

Ook interessant: watchOS 5 gepresenteerd: dit is er allemaal nieuw

Apple en gezondheid

De ResearchKit-technologie werd in 2015 aangekondigd en is sindsdien onder meer gebruikt voor het behandelen van slaapproblemen, hersenschuddingen en epilepsie. Ontwikkelaars die gebruik willen maken van de technologie worden handmatig door Apple geselecteerd.

Lees het laatste nieuws over watchOS 5

Via: 9To5Mac
Categorie: Devices
Thema: watchOS 5

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 3
Apple Watch Series 3
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen