Apple Watch of fitnesstracker: beide keuzes hebben voordelen

Erwin Vogelaar
11 oktober 2017, 9:22
3 min leestijd
Apple Watch of fitnesstracker: beide keuzes hebben voordelen

Wil je gezonder leven en letten op je stappen en hartslag, dan twijfel je wellicht tussen een Apple Watch of fitnesstracker. Wij helpen je met deze keuze.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch of fitnesstracker?

Hoewel het buiten kouder wordt, is het goed om fit te blijven. Dit doe je door verstandig te eten en voldoende te bewegen. Of je genoeg beweegt, is bij te houden via een smartwatch of fitnesstracker. Hoewel de Apple Watch hiervoor de beste keuze lijkt en een fitnesstracker enkel logisch is als je minder geld wil uitgeven, is het in de praktijk toch niet zo makkelijk. Fitnesstrackers hebben namelijk eigen voordelen.

Voordelen van een Apple Watch

Het zal geen verrassing zijn dat de Apple Watch een hoop meer functies heeft dan de gemiddelde fitnesstracker. Je kunt bijvoorbeeld berichtjes ontvangen, je muziek bedienen en allerlei apps gebruiken. Qua fitnessfuncties weet de Apple Watch daarnaast een duidelijker beeld van je hartslag te geven dan de gemiddelde fitnesstracker. Zo houdt de Apple Watch sinds watchOS 4.0 bij wat je gemiddelde rusthartslag, loophartslag en hartritmevariabiliteit is.

Lees ook: 4 tips om alles uit de Apple Watch hartslagmeter te halen

Uit testen is tevens gebleken dat de Apple Watch de beste fitnesstracker is als het gaat om veiligheid en privacy. Dat komt doordat de Apple Watch regelmatig het unieke MAC-adres voor de bluetooth-verbinding aanpast, zodat bijvoorbeeld je locatie niet voor lange tijd bijgehouden kan worden.

Voordelen van een fitnesstracker zoals Fitbit

Een fitnesstracker heeft echter zijn eigen voordelen. Het opvallendste voordeel is natuurlijk de prijs. Er zijn goedkope fitnesstrackers die enkel je stappen bijhouden en er zijn duurdere apparaatjes waarbij je jouw voortgang bekijkt op een schermpje en bijvoorbeeld ook de hele dag door je hartslag wordt bijgehouden. De ene heeft ingebouwde gps en de ander niet. Hoe dan ook ben je met alle opties een stuk minder kwijt dan een Apple Watch.

apple watch of fitnesstracker

Een ander groot voordeel is dat de accu van een fitnesstracker doorgaans veel langer meegaat. De Apple Watch moet eigenlijk elke nacht opgeladen worden, terwijl de gemiddelde fitnesstracker een halve week tot een week mee kan. Hierdoor is het mogelijk om het apparaatje ook ‘s nachts te blijven dragen, om zo je slaap te registreren en de armband als stille wekker te gebruiken.

Waar een fitnesstracker als Fitbit ook duidelijk beter in is, is je motiveren via je vrienden. Hoewel je via de Apple Watch de activiteiten van vrienden kan inzien, maakt de Fitbit-app er een wedstrijd van. In de app start je uitdagingen, zoals een workweek challenge of een weekend challenge, waarin jij je best doet om de meeste stappen te zetten. Deze uitdagingen helpen enorm om nog net even die extra stappen te zetten om een vriend in te halen. Wel moeten je vrienden hetzelfde merk fitnesstracker gebruiken.

Keuze

Er zijn natuurlijk ook andere factoren. De Apple Watch houdt bijvoorbeeld standaard calorieën in plaats van stappen bij, hoewel het effect hetzelfde is. Tevens is het via een omweg mogelijk om toch een stappenteller op het scherm van de Apple Watch te plaatsen. Daarnaast is een Apple Watch natuurlijk mooier dan de gemiddelde fitnesstracker.

apple watch of fitnesstracker

Er zijn in ieder geval best wat redenen om voor een fitnesstracker te kiezen in plaats van een Apple Watch. Naast de kosten, kan een fitnesstracker je beter helpen om je slaap bij te houden of om uitgedaagd te worden via je vrienden. Wil je enkel je stappen en hartslag bijhouden en heb je geen interesse in alle andere mogelijkheden van een Apple Watch, dan raden we dus een fitnesstracker aan. Zelf hebben we veel plezier van de Fitbit Charge 2, maar er zijn ook een hoop andere goede keuzes op de markt. Voor de complete fitness en communicatie ervaring kan echter niets tegen een Apple Watch op.

Mogelijk interessant is dat de nieuwe Fitbit Ionic nu ook te koop is. Dit apparaat biedt de functies van een smartwatch met enkele voordelen van een fitnesstracker. Lees meer over de Apple Watch tegenover de FitBit Ionic.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen