‘Apple Watch heeft de meest accurate hartslagmeter om de pols’

Rutger Otto
13 oktober 2016, 11:57
2 min leestijd
‘Apple Watch heeft de meest accurate hartslagmeter om de pols’

Onderzoekers vergeleken de Apple Watch met de concurrenten Fitbit Charge HR, Mio Alpha en Basis Peak. Ze vonden flinke verschillen in betrouwbaarheid, waarbij de Watch als beste uit de bus kwam.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch nauwkeurigheid

De verschillende wearables werden getest door onderzoekers van het academische ziekenhuis Cleveland Clinic in de VS. Zij wilden testen hoe goed vier populaire wearables de hartslag meten. Daarvoor werden vijftig gezonde volwassenen uitgenodigd en aan een electrocardiogram (ECG) gekoppeld. De metingen van de zeer nauwkeurige ECG werden vervolgens vergeleken met die van de wearables.

Time schrijft dat naast de Apple Watch ook de sportwearables Fitbit Charge HR, Mio Alpha en Basis Peak werden onderzocht. Ook werd een hartslagmeter om de borst meegenomen in het onderzoek. De apparaten werden getest in drie activiteiten: wandelen, joggen en rusten. De borstmeter kwam het dichtst in de buurt van de 99 procent nauwkeurigheid van de ECG, daarna volgde de Apple Watch met een accuratie van 90 procent. De rest van de apparaten deden het een stuk minder goed, die haalden nauwkeurigheidsscores die zich laag in de 80 procent bevonden.

Apple Watch 2 fitness

Schommelende resultaten

De meeste hartslagmeters om de pols werken het beste als de drager rust, stelt Gordon Blackburn van de Cleveland Clinic. “Maar als de drager actiever wordt, zagen we schommelende resultaten. Sommige wearables waren bij hoge intensiteit helemaal niet meer accuraat.” Onduidelijk is of dat ook geldt voor de Apple Watch.

Dat een hartslagmeter om de borst betrouwbaarder is, komt omdat die rechtstreeks de hartslag monitort. Wearables om de pols meten de bloedstroom en maken dan een zo nauwkeurig mogelijke inschatting. Om een zo nauwkeurig mogelijk resultaat te krijgen, moet de meting constant zijn. Bij hogere activiteit kan een wearable verschuiven en soms contact verliezen, waardoor de uitkomst van de meting kan variëren.

Niet bedoeld als medisch apparaat

Apple heeft niet op het onderzoek gereageerd, maar Fitbit wel. Volgens het bedrijf zijn deze trackers ‘niet bedoeld als medische apparaten’. Wel noemt Fitbit dit soort wearables op de pols een stuk comfortabeler dan een meter om de borst, ook omdat dragers hun hartslag constant kunnen checken. In eigen tests scoorde de Charge HR een nauwkeurigheid van 94 procent.

De nieuwe Apple Watch Series 2 bracht nieuwe fitnessmogelijkheden met zich mee. Zo is de smartwatch voorzien van een GPS-module en kun je ermee zwemmen.

Lees meer over de Apple Watch

Bron: Time
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 2
Apple Watch Series 2

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen