‘Apple Watch blijft komende jaren leider op smartwatch-markt’

Rutger Otto
15 september 2015, 12:33
2 min leestijd
‘Apple Watch blijft komende jaren leider op smartwatch-markt’

De Apple Watch zal voorlopig de belangrijkste smartwatch op de markt blijven, ook al is Android Wear in opkomst.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch marktleider

Dat heeft de International Data Corporation (IDC) voorspeld. Volgens het bedrijf worden wearables de komende jaren steeds belangrijker. Dit jaar zouden er 76,1 miljoen stuks verscheept worden, wat al een stuk meer is dan de bijna 29 miljoen exemplaren van vorig jaar. In 2019 zou dat aandeel al gestegen zijn naar liefst 173,4 miljoen stuks.

Wel wordt in de cijfers onderscheid gemaakt tussen slimme wearables (smartwatches) en minder slimme wearables (zoals fitnesstrackers). “Slimme wearables nemen slechts een derde van de totale markt in”, zegt Jitesh Ubrani van IDC. “Maar over drie jaar halen de smartwatches ze in, omdat ze betere interfaces en functies hebben en minder geld kosten.”

De Apple Watch is momenteel goed voor ruim 58 procent van het totale marktaandeel wat smartwatches betreft. Daarna volgt Android Wear met 17,4 procent, gevolgd door Pebble met 8,7 procent. IDC heeft een voorspelling gemaakt voor de komende vijf jaar, waaruit blijkt dat Apple voorlopig wel goed zit met zijn Apple Watch. In 2019 heeft het nog een marktaandeel van 47,4 procent. Dat is een daling en dat gat wordt voor een groot deel ingevuld door Android Wear, dat tegen die tijd ruim 38 procent van de markt bezig. Het succes van Pebble daalt langzaam naar 3,1 procent.

apple watch marktleider

Voorspelling van IDC

IDC schrijft het volgende over de Apple Watch:

“WatchOS is in zijn eerste jaar direct marktleider geworden onder de smartwatches en houdt die positie de komende jaren nog vast. IDC denkt dat tweede en derde generaties van de Apple Watch de verschepingen later zullen vergroten, zeker voor de kopers die het nu nog even afwachten. Wel zal het iets van zijn marktaandeel verliezen, want andere platformen – voornamelijk Android Wear – zal steeds meer vertegenwoordigd zijn.”

Morgen komt watchOS 2 beschikbaar voor Apple Watches. Dat is een gratis update voor de smartwatch van Apple. Wat er allemaal nieuw is in het besturingssysteem kun je in dit artikel lezen.

Lees meer over de Apple Watch

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen