De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Zo helpt Apple Watch je meer resultaat te behalen in de sportschool

Rick van der Veer
26 januari 2018, 16:27
3 min leestijd
Zo helpt Apple Watch je meer resultaat te behalen in de sportschool

De Apple Watch is voor voor allerlei sporten te gebruiken, van hardlopen tot zwemmen. Maar ook krachtsporters kunnen veel profijt hebben van de smartwatch. In dit artikel laat ik je zien hoe ik de Watch gebruik tijdens krachtsport.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch en krachtsport

Je Apple Watch is niet alleen een handig stuk gereedschap voor hardlopers, ook als krachtsporter heb je er veel aan. Het is immers niet erg handig om constant met je iPhone in de hand te lopen: daarvoor is een fitness-horloge een stuk handiger. Maar hoe kun je een Watch inzetten om meer gains uit je training te halen? Dit is hoe ik mijn Apple Watch gebruik als krachtsporter.

Calorieën bijhouden

Een belangrijk onderdeel van fitness, bodybuilding en andere krachtsporten, is het bijhouden van je calorieën. Zowel voor afvallen als aankomen, is het handig om te weten hoeveel er naar binnen gaat, en hoeveel er nou verbrand wordt. Hiervoor is je Apple Watch een ideale metgezel, want ondanks dat Apple geen standaardoptie voor krachttraining in het work-out-lijstje heeft staan, houdt de Watch dit feilloos bij.

Voor de meest accurate meting start je een work-out op je Watch op het moment dat je gaat trainen. Kies voor ‘Andere’ als type: je Watch houdt het aantal verbrande calorieën bij op basis van je hartslag en beweging. Tijdens momenten dat er niets wordt gedetecteerd, telt Apple Watch calorieën alsof je stevig aan het wandelen bent. Na de training kun je de work-out labelen als krachttraining, waarna hij in het lijstje met andere work-outs komt te staan.

Apple Watch krachtsport

Via Apples Gezondheid-app kun je vervolgens nagaan hoe het met je dagelijkse caloriebehoefte is gesteld. Door de app MyFitnessPal te linken aan Gezondheid, krijg je een handig overzicht van hoeveel calorieën je verbrand hebt op een gegeven dag, en hoeveel proteïne, koolhydraten en vetten je binnen hebt gekregen. MyFitnessPal bevat een behoorlijk complete voedseldatabase, wat het simpel maakt om er in bij te houden wat je eet en drinkt. Wat de app vooral nuttig maakt, is dat ook Nederlandse producten in de database staan.

Beperkingen van Apple Watch met krachtsport

Krachtsport beoefenen met een Apple Watch is vooral beperkt tot het bijhouden van hoeveel calorieën je hebt verbrand, hoe het met je macros is gesteld en het handmatig bijhouden van welke oefeningen je doet. Een smartwatch of fitnesstracker heeft (nog) geen mogelijkheid om automatisch te detecteren wat je precies aan het trainen bent en hoe zwaar je die oefening doet.

De Apple Watch fungeert dus tijdens het trainen als een extensie van je iPhone, met de toegevoegde mogelijkheden van een fitnesstracker. Om bij te houden welke oefeningen je gedaan hebt en hoe zwaar je getraind hebt, moet je dit los in je favoriete app invoeren. Dat kan zowel op je Watch als je iPhone.

Toch zijn er wel apps die experimenteren met het automatisch bijhouden van oefeningen. Zo gebruikt Gymatic de sensoren van je iPhone en Apple Watch om te detecteren welke oefening je doet en hoe lang. De app let met name op consistentie en hoe lang je rust houdt tussen oefeningen. De makers van de app geven wel aan dat Gymatic nog in de testfase zit, dus voor écht accurate resultaten zul je het nog steeds met de hand moeten doen.

Hoe gebruik jij jouw Apple Watch tijdens het sporten? Laat van je horen in de comments!

Dit artikel is onderdeel van ons maandthema Gezondheid. Lees ook de andere artikelen in onze reeks:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 3
Apple Watch Series 3

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu