10 dingen die je met de twee Apple Watch knoppen kunt doen

Rutger Otto
28 april 2015, 16:50
3 min leestijd
10 dingen die je met de twee Apple Watch knoppen kunt doen

De Apple Watch heeft slechts twee fysieke knoppen, maar je kunt er een hoop mee doen. In dit artikel zetten we 10 van die functies op een rij.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch knoppen

De smartwatch van Apple werkt met een touchscreen, maar heeft ook twee knoppen aan de zijkant: de digitale kroon en een langwerpige knop die minder opvalt. Deze hebben meerdere functies die niet meteen opvallen. Daarom zetten wij de belangrijkste op een rijtje.

apple watch home

1. Digitale kroon als homeknop

De digitale kroon is een soort homeknop zoals je die kent van iOS, maar dan op de Apple Watch. Staat het scherm uit en druk je hem eenmaal in, dan springt het beeld aan op het klokje. Druk je nogmaals, dan kom je in het app-overzicht. Heb je een app geopend, brengt de knop je terug naar het scherm waar je vandaan komt, zij het het app-overzicht of de klok.

2. Scrollen en inzoomen

De kroon is een wieltje waar je aan kunt draaien. Dat heeft verschillende opties. In de Kaarten-app van Apple kun je ermee in- en uitzoomen, dat geldt ook voor apps als Foto’s en in het app-overzicht. Bij apps die lijstjes of meerdere content onder elkaar tonen, is het mogelijk om er met het wieltje doorheen te scrollen.

3. Siri

Door de digitale kroon ingedrukt te houden, open je Siri. Anderzijds is het ook mogelijk om je pols op te tillen en ‘Hé, Siri’ te zeggen. Momenteel werkt het overigens nog niet, omdat de Nederlandse Siri nog niet door Apple wordt ondersteund. Dicteren kan wel in het Nederlands.

4. Terug naar laatste app

Nog meer opties voor de digitale kroon. Druk ‘m twee keer achter elkaar in om vanaf het klokscherm terug te gaan naar je laatst gebruikte app. Een handige functie als je snel wil kunnen schakelen.

apple watch zoom

5. Toegankelijkheid

Je kunt via de Apple Watch-app instellen dat als je drie keer op de digitale kroon drukt, Zoomen of VoiceOver wordt ingeschakeld. Kies je voor Zoomen, dan kun je het ingezoomde scherm daarna bekijken door aan de kroon te draaien of met twee vingers over het schermpje te bewegen. Driemaal klikken is echter niet heel handig, want bij ons registreerde de Watch steeds een dubbelklik, waarna we continu schakelden tussen de laatste app en de klok.

6. Screenshot maken

Het is, net als op de iPhone, mogelijk een screenshot te maken van je Apple Watch-scherm. Dat doe je door beide fysieke knoppen tegelijk ingedrukt te houden. Handig is hierbij dat de foto direct in je Foto’s-app wordt opgeslagen, zodat je er vanaf je iPhone bij kunt.

apple watch favorieten

7. Favorietenlijst

Door eenmaal op de langwerpige knop aan de zijkant van de Apple Watch te drukken, open je de vriendenlijst. Dit zijn contacten die je als favoriet hebt aangegeven op je iPhone. Je kunt ze vanuit dit scherm een bericht sturen, bellen of bijvoorbeeld een tekening of je hartslag versturen.

8. Aan- en uitzettenapple watch power

Door de knop ingedrukt te houden, kun je de Apple Watch als hij uitstaat weer inschakelen. Heb je de Watch ingeschakeld en hou je de knop dan ingedrukt, dan open je een nieuw menu. Van hieruit heb je de keuze om de Watch uit te schakelen. Ook kun je hem vergrendelen of in besparende modus zetten, zodat de batterij langer meegaat.

9. Apps sluiten

Je kan apps dwingen om te sluiten door de knop ingedrukt te houden als een app open staat. Het power-scherm wordt ingeschakeld. Hou de knop nog eens ingedrukt en de app wordt gesloten.

apple pay apple watch

10. Apple Pay

Helaas kun je er in Nederland nog geen gebruik van maken, maar Apple Pay gaat ook hier werken met de Apple Watch. Door op de knop te dubbelklikken, open je Apple Pay en zie je de toegevoegde betaalpassen. Je moet via de iPhone toestemming geven om Apple Pay om je pols te gebruiken. Zolang je de Watch omhoudt, kun je ermee betalen.

Lees meer over de Apple Watch

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen