Zo werkt de hartslagmeter van de Apple Watch

Rutger Otto
21 april 2015, 12:38
2 min leestijd
Zo werkt de hartslagmeter van de Apple Watch

In aanloop naar de Apple Watch-release op vrijdag 24 april, doet Apple uit de doeken hoe de hartslagmeter precies werkt op een nieuwe supportpagina.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch hartslagmeter

Op de ondersteuningspagina (die nog niet in het Nederlands beschikbaar is) geeft Apple onder meer tips over hoe je een nauwkeurige lezing van je hartslag kan krijgen. Daarnaast geeft het bedrijf uit Cupertino inzicht in hoe de meter werkt. Zo schrijft het dat je hart met de Apple Watch elke tien minuten van de dag wordt gemeten. Met een bijhorende Glance kun je op elk moment kijken hoe je hartslag gedurende de dag is geweest.

De informatie wordt ook opgeslagen in de Gezondheid-app. Met de data bepaalt de Apple Watch hoeveel calorieën je hebt verbrand. De Apple Watch hartslagmeter is daarnaast te gebruiken bij trainingen, als je wil sporten met je hartslag.

apple watch hartslagmeter

Hoe Apple je hartslag meet

De hartslagsensor in de Apple Watch gebruikt groene ledlampjes in combinatie met lichtgevoelige fotodiodes om te bepalen hoeveel bloed er door je pols loopt. Dat kan doordat bloed groen licht absorbeert. Als je hart klopt, stroomt er iets meer bloed door de pols. Tussen de kloppen door is dat wat minder. Door de ledlampjes honderden keren per seconden te knipperen, kan de Apple Watch berekenen wat de hartslag per minuut is.

Deze functie wordt gebruikt als je bijvoorbeeld aan het sporten bent. De Apple Watch gebruikt de infraroodsensor in de hartslagsensor om elke tien minuten te meten.

apple watch hartslagmeter

Apple Watch moet goed vastzitten

Volgens Apple is de Apple Watch niet voor iedereen een goede hartslagmeter. Er zijn echter dingen die je kan doen waardoor je de meest consistente en beste hartslag uit het apparaatje haalt. Het begint bij hoe je de smartwatch draagt. Als hij te los rond de pols zit, meet hij namelijk minder goed dan wanneer hij strakker vastzit. Zorg dan wel dat het comfortabel blijft en niet dat het zeer gaat doen.

Apple geeft meer redenen waarom de hartslagmeter wellicht niet werkt. Bijvoorbeeld dat ritmische bewegingen (bijvoorbeeld bij hardlopen) een betere meting als gevolg hebben dan onregelmatige beweging (zoals bij tennis). Het is altijd nog mogelijk om de Apple Watch aan te sluiten op een externe hartslagmeter, zoals een band om je borst die met bluetooth werkt.

Lees meer over de Apple Watch

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen