‘Hartslagmeter Apple Watch zeer nauwkeurig, calorieëntracker minder goed’

De Apple Watch is één van de meest nauwkeurige hartslagmonitoren, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Met andere gezondheidsaspecten heeft de smartwatch wat meer moeite.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Apple Watch hartslagmeter onderzoek

De hartslagmonitor van de Apple Watch zit er slechts 2 procent naast, zo blijkt uit onderzoek van Stanford University dat deze week gepubliceerd wordt in de Journal of Personalized Medicine. Onderzoekers keken naar zeven verschillende gezondheidstrackers en onderzochten hoe accuraat deze waren. De Apple Watch bleek het best in het meten van de hartslag.

apple watch hartslagmeter

De onderzoekers lieten zestig vrijwilligers de verschillende smartwatches proberen, terwijl ze verschillende fysieke tests deden. De hartslag werd niet alleen gemeten met de fitnessbandjes, maar ook met serieuzere apparatuur die door medische organisaties gekeurd is. De gemeten hartslag van de Apple Watch zat er gemiddeld slechts 2 procent naast, de beste score uit de test.

Apples concurrenten deden het overigens niet heel veel slechter. De onderzoekers probeerden ook de Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Samsung Gear S2, MIO Alpha 2 en PulSeOn. De Peak en Surge deden het slechts een klein stukje slechter. De Gear S2 zat er het verste naast, en week 6,8 procent van de correcte cijfers af.

Calorieën blijken lastiger

Alle bandjes hadden serieuze problemen met het bijhouden van hoeveel calorieën er verbruikt werden. De onderzoekers geven aan dat de resultaten op dit gebied verrassend teleurstellend waren. De Apple Watch zat er ruim 50 procent naast in zijn schatting. De FitBit Surge deed het het beste, en zat er ‘slechts’ 27,4 procent naast. De PulseOn was helemaal dramatisch, met een afwijking van ruim 92 procent.

Om precies te weten hoeveel calorieën iemand verbruikt, is relatief veel data nodig. Volgens de onderzoekers beschikken de smartwatches klaarblijkelijk niet over genoeg data om een correcte score te bieden. Uiteindelijk kennen fitnessbandjes dus nog altijd forse beperkingen als je er serieus je gezondheid mee wil meten.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.