Apple Watch-update maakt de hartslagmeter minder betrouwbaar

Rutger Otto
22 mei 2015, 10:12
2 min leestijd
Apple Watch-update maakt de hartslagmeter minder betrouwbaar

De hartslagmeter van de Apple Watch is een beetje van slag sinds Watch OS 1.0.1 is uitgekomen. Hij meet de hartslag niet meer wanneer hij zou moeten.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch hartslag

apple watch hartslag

Daarover klagen gebruikers op fora van MacRumors en Apple zelf. Normaal gesproken meet de Apple Watch elke tien minuten je hartslag gedurende de dag, maar volgens gebruikers is dat sinds de komst van Watch OS 1.0.1 veranderd. Ook in onze geschiedenis zien we dat de hartslag veel sporadischer gemeten wordt na de update. Soms slaat de Watch tien of twintig minuten over.

Het gaat niet altijd mis, soms meet hij om de tien minuten, maar andere keren zit er een langere tijd tussen. Bij ons viel er zelfs ergens een gat van bijna twee uur, waarin niets is gemeten of is opgeslagen. Dat terwijl de Apple Watch wel om de pols werd gedragen.

Opvallend is overigens wel dat de smartwatch wel de juiste minuten blijft hanteren. Op één van de dagen begonnen we met meten om 8:39 uur. De volgende meting was om 9:29 uur. Daarna ging het een keer goed om 9:39 uur, om over te springen naar 10:19 uur.

apple watch hartslagmeter

De meter zelf werkt goed

De meeste mensen zullen overigens geen last hebben van deze bug. Als je de hartslagmeter opent via Glances of hem gebruikt tijdens het sporten, geeft hij gewoon de juiste hartslag weer. Het gaat alleen fout bij het automatisch meten gedurende de dag.

De Apple Watch maakt voor metingen gebruik van de hartslagsensor. Tijdens het meten beginnen groenen ledlampjes honderden keren per seconden te knipperen. Dankzij lichtgevoelige fotodiodes bepaalt de Watch hoeveel bloed er door je pols loopt, omdat bloed groen licht absorbeert. Op het moment dat je hart klopt, stroomt er iets meer bloed door de pols dan tussen de kloppen door. Zo berekent Apple wat je hartslag per minuut is.

De bug is overigens wel een vervelende voor Apple, omdat het zo inzet op gezondheidfuncties. Waarschijnlijk zal het euvel in Watch OS 1.0.2 dan ook worden verholpen.

Lees meer over de Apple Watch

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen