‘Apple Watch herkent afwijkende hartritmes tot 97 procent nauwkeurig’

Lars Paijmans
12 mei 2017, 12:16
1 min leestijd
‘Apple Watch herkent afwijkende hartritmes tot 97 procent nauwkeurig’

Uit een nieuw medisch onderzoek blijkt dat de Apple Watch een cruciale rol speelt in het ontdekken van een hartritmestoornis die een beroerte kan veroorzaken.

Met een app en Apple Watch hartritme vastleggen

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Californië, die de hartslag-app Cardiogram gebruikte. Met 139 miljoen metingen en 6.338 mobiele hartslagmetingen werd een neuraal netwerk getraind om afwijkingen in iemands hartslag te herkennen.

In deze test werden bewust 200 mensen opgenomen die een hartritmestoornis hadden. Door dagelijkse metingen uit te voeren, kon het netwerken worden getraind om kenmerken van deze stoornis te zien en patronen te ontdekken.

apple watch hartritme

Uiteindelijk werd het neurale netwerk getest en bleek het in 97 procent van de gevallen een stoornis te ontdekken. Een van de onderzoekers stelt op basis van deze resultaten het volgende: “Wearables als smartwatches bieden nieuwe kansen voor medische therapie, zonder dat de patiënt zich hiervoor in hoeft te spannen.”

Hoewel mobiele technologie de bestaande metingen nog niet kan vervangen, is het wel een manier om mensen met een hoger risico op een beroerte tijdig te diagnostiseren. Huidige technieken hebben soms meer dan 80 dagen nodig om een hartritmestoornis te ontdekken, terwijl een apparaat als de Apple Watch iedere dag om je pols zit en deze gegevens ook kan verzamelen.

Cardiogram onderzoekt nieuwe update

De makers van de Cardiogram-app zijn bezig om de resultaten van het onderzoek te bekijken. Mogelijk worden de functies van het neurale netwerk aan de app toegevoegd met een toekomstige update. Ook gaat het team kijken hoe de techniek gebruikt kan worden om andere hartritmestoornissen te ontdekken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's