Wat je moet weten over ‘het nieuwe communiceren’ van de Apple Watch

Rutger Otto
29 april 2015, 18:10
3 min leestijd
Wat je moet weten over ‘het nieuwe communiceren’ van de Apple Watch

Apple heeft er tijdens de presentatie en daarna veel reclame voor gemaakt: het versturen van tekeningetjes en je hartslag naar andere Watch-dragers. Maar is het een gimmick of echt ‘het nieuwe communiceren’?

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch communiceren

Met de Apple Watch moet contact maken met je vrienden verder gaan dan gewoon maar wat woorden op een scherm. “De Apple Watch maakt van interactie een oprechte verbinding”, zo schrijft het bedrijf uit Cupertino op de website.

Daarvoor heeft Apple een drietal nieuwe manieren gevonden om gemakkelijk met je vrienden te communiceren. Zo kun je je hartslag versturen, naar elkaar ‘tappen’ en tekeningetjes maken op het scherm van de Watch.

apple watch favorieten

Het favorietenscherm

favorieten apple watch

Door op de Apple Watch op de langwerpige knop aan de zijkant te drukken, open je jouw vriendenlijst. Hier komen de mensen te staan die je op de iPhone hebt geselecteerd als ‘favoriete contacten’. Daardoor heb je altijd de belangrijkste personen bijeen.

De contacten worden in een cirkel gepresenteerd. Er is ruimte voor twaalf personen, die je kunt selecteren door aan de digitale kroon te draaien. In het midden van het scherm staat, indien beschikbaar, een foto van je contact. Is er geen foto, dan worden initialen getoond.

Met mensen die geen Apple Watch hebben kunnen bellen door op het telefoon-icoontje linksonder in beeld te tikken. Rechtsonderin staat een bericht-icoon waarmee je iMessages kunt versturen. Bij mensen die wel een Apple Watch hebben, komt er in het midden een extra optie bij in de vorm van een hand-icoontje.

Zo werkt het

Met andere Apple Watch gebruikers kun je communiceren op drie manieren via dat hand-icoontje. Tik je daarop, dan kom je op een zwart scherm. Daar kun je verschillende dingen doen.

Het is mogelijk om tekeningetjes op het scherm te krabbelen. Rechtsboven in beeld staat een klein knopje waarmee je de kleur (zeven verschillende) kunt veranderen. Vervolgens teken je iets simpels op het scherm, wat een beetje priegelwerk is, en dat wordt meteen verstuurd naar de ander.

Krabbelen, tikken en je hartslag

Ook kun je de aandacht van een contact trekken door op het scherm te tappen. De ander krijgt precies de trillingen te voelen zoals jij ze hebt aangetikt.

Als laatste is het mogelijk om je hartslag te versturen. Daarvoor hou je twee vingers op het scherm. De Apple Watch registreert je hartslag en verstuurt deze live naar de ander.

Wat heb je eraan?

Christy Turlington Burns, het model dat de afgelopen weken blogs schreef voor Apple over haar training met de Apple Watch voor de marathon van Londen, schreef al hoe fijn het was om op reis ineens de hartslag van haar man te voelen. Maar hoe werkt het in de praktijk voor consumenten?

De hartslag van een ander om je eigen pols voelt een beetje maf

Het is best geinig om af en toe een tekening van iemand te ontvangen, al is het door dat kleine priegelscherm nauwelijks te lezen. Berichten gaan op die manier niet verder dan woorden van twee letters, zoals ‘Yo’ of ‘Hé’. Ook het tappen blijkt niet heel interessant in het gebruik.

Het versturen van je hartslag naar iemand anders is natuurlijk heel persoonlijk en voelt bijna vertrouwelijk, maar tegelijk is het een heel maf gegeven om de hartslag van iemand anders op je pols te voelen kloppen.

apple watch sport

Gimmick

Al met al zijn deze ‘nieuwe manieren om te communiceren’ vooralsnog een gimmick. Het persoonlijke gevoel dat iemand de moeite heeft genomen om iets te tikken of te tekenen komt wel over, maar het is meer geinig dan écht een toegevoegde waarde.

Als je dan toch met elkaar wil communiceren via de Apple Watch, kiezen de meeste gebruikers waarschijnlijk voor de telefoon-optie of de functie om iemand een sms’je te sturen door een bericht te dicteren.

Lees meer over de Apple Watch

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen