De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Waarom de Apple Watch steeds meer apps kwijtraakt

Lars Paijmans
3 april 2018, 11:06
2 min leestijd
Waarom de Apple Watch steeds meer apps kwijtraakt

Na Twitter, Google Maps en Amazon zet Instagram vandaag een punt achter zijn Apple Watch-app. Hoe komt het dat steeds meer grote apps de smartwatch van Apple links laten liggen?

Waarom er steeds meer Apple Watch-apps verdwijnen

Als je de nieuwste Instagram-update installeert, verdwijnt de bijbehorende watchOS-app automatisch van je Apple Watch. Hoewel de updatetekst niets zegt over het verwijderen van de app, kun je voortaan je tijdlijn niet meer vanaf je pols bekijken.

Zelfs als je deze app nauwelijks gebruikte, ga je dit verschil merken. Dit komt omdat Instagram zonder eigen Watch-app geen rijke notificaties meer kan tonen op het horloge. Zag je vroeger een preview van een foto, nu zie je enkel een tekstmelding.

Apple Watch-apps verdwijnen

Hoewel Instagram geen verklaring geeft, lijkt het te maken te hebben met een nieuwe regel van Apple. Vanaf deze week moeten alle watchOS-apps verplicht ‘native’ zijn en watchOS 2 of hoger draaien. Alle nieuwe apps die nu worden ingediend zijn verplicht om op watchOS 4 te draaien. Dit zorgt ervoor dat veel bedrijven voor de keuze staan om tijd en geld te steken in het bijwerken van hun Apple Watch-apps.

De stekker uit de Watch-app

Dat zal voor veel diensten het moment zijn om de stekker uit de Watch-app te trekken. Door de jaren heen zijn het vooral Apples eigen apps die van toegevoegde waarde blijken te zijn op watchOS. Door de beperkingen waar derden mee te maken krijgen, is het lastig om een Apple Watch-app te ontwikkelen die iets doet wat een iOS-app niet kan.

Instagram is lang niet de eerste app die zijn watchOS-app stopzet. Ook andere grote diensten als Google Maps en Twitter besloten hun apps na een aantal jaar te annuleren. Nu Apple ontwikkelaars verplicht om een keuze te maken, zullen er de komende dagen en weken alleen nog maar meer apps spontaan van je Apple Watch-homescreen verdwijnen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu