Hoe Apple langzaam in een ‘goedkoper luxemerk’ verandert

Lars Paijmans
17 maart 2017, 9:28
2 min leestijd
Hoe Apple langzaam in een ‘goedkoper luxemerk’ verandert

Je verwacht het misschien niet, maar Apple heeft zowel de Apple Watch als AirPods prijs veel lager ingezet dan we van het bedrijf gewend zijn. Een nieuwe strategie, die het merk langzaam in een goedkoper luxemerk moet transformeren.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch en AirPods prijs bewust extra laag

“Deze strategie van Apple was tien jaar geleden ondenkbaar”, legt analist Neil Cybart uit. Toen stond Apple nog bekend om het kunstmatig hoog houden van productprijzen, een imago wat het bedrijf nu nog steeds niet kwijt is.

Het prijskaartje van 160 euro dat aan AirPods hangt lijkt niet laag, maar is het volgens de analist wel. Kijk bijvoorbeeld naar de concurrentie en je ziet dat de gemiddelde draadloze oordopjes een stuk duurder zijn dan de AirPods van Apple.

AirPods prijs

Kijk bijvoorbeeld naar de vergelijkbare Gear IconX van Samsung, de Jabra Elite Sport, Motorola VerveOnes+ en Bragi koptelefoons, stuk voor stuk duurdere oortjes van grote technologiebedrijven. Volgens Cybart had Apple de AirPods daardoor gemakkelijk 250 dollar kunnen laten kosten, maar pakt de lagere prijs goed uit. “Apple heeft met de AirPods prijs alle beschikbare zuurstof uit de draadloze koptelefoonmarkt gezogen”, aldus de analist.

Lees ook: Waarom Apple meer fitness-sensoren in de AirPods moet stoppen

Een goedkoper luxemerk

Ondertussen blijven AirPods slecht leverbaar met een levertijd van zes weken. Dit is al het geval sinds de release van de oordoppen in december. Apple zou hetzelfde gedaan hebben door de prijs van de Apple Watch Series 1 fors te verlagen. Net als de AirPods is de Apple Watch ook een handig apparaat om nieuwe klanten in het ecosysteem van Apple te krijgen.

“Apple geeft een nieuwe definitie aan het woord luxe”, legt hij uit. Terwijl de prijzen omlaag gaan neemt het imago van een luxemerk juist toe. “Het is erg lastig voor andere bedrijven om met deze combinatie te concurreren.” Wij vragen ons stiekem af wanneer Apple deze tactiek ook op de MacBooks, iPads en iPhones gaat toepassen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple AirPods
Apple AirPods
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen