Apple haalt Walkie Talkie-app tijdelijk offline door afluisterbug

Lars Paijmans
11 juli 2019, 9:57
2 min leestijd
Apple haalt Walkie Talkie-app tijdelijk offline door afluisterbug

Apple heeft noodgedwongen de Walkie Talkie-functie van de Apple Watch voor iedereen uitgeschakeld. Een lek in de beveiliging zorgt ervoor dat mensen stiekem kunnen meeluisteren via een iPhone.

Apple Watch afluisterbug ontdekt

TechCrunch ontving een verklaring van Apple waarin het bedrijf uitlegt dat ze de kwetsbaarheid zojuist ontdekt hebben. Terwijl er aan een oplossing wordt gewerkt om het gat in de beveiliging te dichten, is de app voor iedereen uitgeschakeld. De app blijft dus gewoon op je Apple Watch staan, maar werkt simpelweg niet meer tot Apple de knop weer omzet.

Apple Watch afluisterbug

Met de beveiligingsfout werd het mogelijk om via de app stiekem een iPhone af te luisteren. De gebruiker die afgeluisterd wordt, hoeft geen toestemming te geven of een melding te accepteren, wat het lastig maakt om te ontdekken of er wel of niet iemand stiekem meeluistert. Volgens Apple is er echter geen bewijs dat de bug al gebruikt is om ook daadwerkelijk iemand af te luisteren.

“Een specifieke serie aan condities en instellingen zijn nodig om misbruik te maken van deze fout”, aldus een woordvoerder van Apple. “Toch hebben we uit voorzorg te app tijdelijk uitgeschakeld, om er zeker van te zijn dat er geen misbruik van wordt gemaakt.”

Opnieuw een afluisterbug voor Apple

De afluisterbug doet denken aan een soortgelijke fout die Apple eerder dit jaar ontdekte. Daarmee was het mogelijk om via FaceTime stiekem mensen af te luisteren, voordat iemand zijn telefoon had opgenomen. Destijds bleek Apple de fout eerst niet serieus te nemen, maar in dit geval is het bedrijf er snel bij.

Apple introduceerde de Walkie Talkie-functie met watchOS 5. Met een druk op de knop kun je een verbinding tot stand brengen tussen twee Watches, om zo korte spraakberichten naar elkaar te versturen. Net zoals dit vroeger werkte met een walkie talkie houd je de knop ingedrukt om te praten en wordt het bericht verstuurd zodra je de knop weer loslaat. In onderstaande tip lees je alles over hoe deze functie precies werkt.

Lees ook: Met vrienden praten via je Apple Watch: zo werkt Walkie Talkie

Bron: TechCrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 4
Apple Watch Series 4

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen