Hoe Apple ons met een simpel spelelement massaal in beweging brengt

10 januari 2018, 19:22
3 min leestijd
Hoe Apple ons met een simpel spelelement massaal in beweging brengt

Veel mensen willen meer bewegen en gezonder leven, maar pas als er een spelelement aan wordt toegevoegd, maken we er werk van. Zo kreeg Apple ons in een paar jaar tijd massaal aan het staan en lopen.

Lees verder na de advertentie.

Van leuke extra tot belangrijke feature

Tijdens de onthulling van de eerste Apple Watch leek het een leuke extra: de drie gekleurde ringen die de smartwatch koppelt aan de Apple Watch Activiteit-app. Jaren later is de functie één van de belangrijkste redenen dat ik iedere ochtend het horloge weer om mijn pols doe.

Apple Watch activiteiten-app

Wat Apple aanvankelijk lanceerde als motivatiemiddel om mensen vaker te laten opstaan en bewegen, is door de jaren heen op subtiele wijze uitgebouwd tot een van de onderscheidende functies van de Apple Watch.

Het idee is simpel: terwijl jij gedurende de dag de smartwatch om hebt, registreert hij steeds wanneer je loopt, intensief beweegt en gaat staan. Die gegevens worden vertaald naar drie ringen, die zich – afhankelijk van je dagelijkse doel – langzaam maar zeker opvullen.

Een felgekleurd overzicht

Na verloop van tijd ontstaat er zo in de Activiteiten-app een felgekleurd overzicht met talloze ringen, waarin je in een oogopslag patronen ontdekt. Zo ben ik in de weekenden duidelijk minder actief, en verbrand ik op de dag dat ik niet naar het iPhoned-kantoor ga gemiddeld minder calorieën.

Deze rode, blauwe en groene ring waren eerst alleen voor jou zichtbaar. Later voegde Apple met de deelfunctie het laatste stukje van de puzzel toe: voortaan konden Apple Watch-eigenaren met elkaar concurreren om de meest actieve persoon te zijn.

Apple Watch activiteiten-app

Op ieder moment van de dag kun je met een blik op je pols zien hoeveel je vrienden al bewogen hebben, en of ze op schema zitten om hun dagelijkse doel te bereiken. Met een druk op het kleine touchscreen stuur je anderen vervolgens een motiverend of uitdagend bericht, die de ander aanmoedigt om zijn of haar ringen vol te maken.

Als extra motivatiemiddel ontgrendel je ook digitale medailles in de Activiteiten-app als je bijzondere prestaties hebt gehaald. Maak bijvoorbeeld een volle week iedere dag de ringen vol, en je krijgt een fonkelende medaille die je op je scherm kunt ronddraaien.

Lees ook: Zo deel je de gekleurde Apple Watch Activiteit-ringen met je vrienden

Speciale medailles

Sinds kort deelt Apple ook medailles uit, die alleen in specifieke periodes te verdienen zijn. Zo moedigt het bedrijf je niet alleen aan om in het algemeen vaker de benen te strekken, maar ook op bepaalde (feest)dagen. Begin het nieuwe jaar bijvoorbeeld goed met de 2018-medaille, die je verdient door een volle week alle drie de ringen vol te maken.

Mensen een digitale medaille omhangen als ze iets goeds hebben gedaan, is natuurlijk niet nieuw. Maar omdat de app op iedere Apple Watch standaard geïnstalleerd staat, en je vrienden en familieleden mee kunnen kijken naar jouw prestaties, is de motivatie om de ringen te vullen hoger dan ooit. Voor het slapengaan nog even door de huiskamer wandelen om de blauwe ring een laatste zetje te geven, is dan ook al vaker voorgekomen dan we toe willen geven.

Lees onze andere artikelen in het maandthema

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 3
Apple Watch Series 3

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu