Opinie: de Apple Watch heeft zich in een jaar tijd nog niet bewezen

Lars Paijmans
25 april 2016, 10:46
3 min leestijd
Opinie: de Apple Watch heeft zich in een jaar tijd nog niet bewezen

De eerste Apple Watch ging een jaar geleden over de toonbank, maar wat is er in die twaalf maanden veranderd? We blikken terug, maar kijken ook vooruit naar de toekomst van Apple’s slimme klokje nu de Apple Watch 1 jaar oud is.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch 1 jaar later

Apple kondigde de Apple Watch aan op 9 september 2014, tegelijk met de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Vervolgens ging de smartwatch op 24 april 2015 in de eerste groep landen in de verkoop. Nederland moest wachten tot 17 juli. Zoals je in onze Apple Watch review destijds kon lezen, ontbrak er nog heel wat aan de smartwatch toen hij net op de markt kwam. Veel populaire apps ondersteunden de Watch niet, andere apps waren erg traag en ook de mogelijkheden die ontwikkelaars hadden waren beperkt.

apple watch app video

Een jaar later blijkt dat Apple met watchOS 2 een aantal van deze problemen opgelost heeft, maar dit nog lang niet met alles het geval is. De update naar watchOS 2 voegde native apps toe, wat betekent dat de apps rechtstreeks op het horloge geïnstalleerd worden en de gekoppelde iPhone ze niet langer hoeft te streamen. Hierdoor zijn applicaties sneller, wat in de praktijk echter nog steeds niet snel genoeg is.

Apps als Telegram hebben bijvoorbeeld veel tijd nodig om te laden, waardoor het nu nog sneller is om je iPhone uit je broekzak te pakken en zo een berichtje te lezen. Ook zijn we er bijna een jaar later nog steeds niet aan gewend om berichten in te spreken met je stem en deze om te zetten naar tekst. Dit is grotendeels persoonlijk natuurlijk, maar als je op straat loopt zie je eigenlijk nooit iemand een smartwatch gebruiken. Het zal dan waarschijnlijk ook nog wel even duren voordat het sociaal geaccepteerd is om pratend tegen je horloge over straat te lopen.

Sinds watchOS 2 verscheen, is het op het gebied van nieuwe functies erg stil gebleven aan de kant van Apple. Zo zijn de beschikbare wijzerplaten op een enkele nieuwe na identiek als een jaar geleden, terwijl dit letterlijk het aangezicht van de Apple Watch is. Door dit regelmatig te vernieuwen, of ontwikkelaars de mogelijkheid te geven om zelf wijzerplaten te maken, kun je het horloge snel en gemakkelijk als nieuw aan laten voelen.

In plaats van interessante aankondigingen of aankomende updates, heeft Apple vooral veel aandacht besteed aan het modieuze aspect. Zo werden er nieuwe kleuren voor de Apple Watch Sport onthuld, en zijn er door het jaar heen allerlei nieuwe horlogebandjes verschenen. Een leuke (maar prijzige) manier om de smartwatch in een nieuw jasje te steken, maar qua software blijft de vernieuwing uit.

apple watch staan

Ook ontbreekt nog steeds die ene killer app die de Apple Watch het gebruiken waard maakt. Dit ligt deels aan app-ontwikkelaars, want veel populaire iPhone-apps ondersteunen de Watch nog niet. In de praktijk gebruiken we smartwatch als wekker dankzij de (hele fijne) Night Stand-modus, ontvangen we er overdag onze notificaties op en kijken we soms naar de afstand die we hebben afgelegd in de Gezondheid-app. Apps openen we zelden, met uitzondering van de Weer-app.

Wat is Apple van plan met de Apple Watch?

Met WWDC 2016 in het vooruitzicht nemen de geruchten over een nieuwe Apple Watch toe. Een paar dagen geleden maakte Apple watchOS 2-ondersteuning verplicht voor alle Watch-apps, wat een mogelijke aanwijzing voor een nieuw model kan zijn. Deze zou tot 40 procent dunner zijn dan de huidige Apple Watch, maar wel dezelfde specificaties houden. Pas in 2017 krijgen we de Apple Watch 2 te zien, al is het de vraag of de smartwatch-hype dan zijn beste tijd misschien al gehad heeft.

Heeft Apple voor jou de waarde van de Apple Watch in een jaar tijd bewezen? Geef je mening in de comments hieronder.

Lees het laatste nieuws over de Apple Watch

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen