Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Virtual reality gaat los in 2016: doet Apple mee?

Rutger Otto
29 december 2015, 19:32
4 min leestijd
Virtual reality gaat los in 2016: doet Apple mee?

Volgend jaar lijkt het virtual reality-geweld écht door te breken, met de komst van Oculus Rift. Veel techbedrijven doen wel iets met vr, heeft Apple nog iets in petto?

Lees verder na de advertentie.

2016: het jaar van virtual reality

Aanvankelijk zou virtual reality in 2015 al moeten doorbreken, maar de Oculus Rift werd uitgesteld naar 2016. Dan komt de consumentenversie van de headset op de markt. De verwachtingen zijn hooggespannen, Oculus wist een vr-hype te creëren, waarna andere bedrijven niet achter konden blijven. Samsung presenteerde dit jaar bijvoorbeeld de fraaie Gear VR en Google heeft de low-budget-oplossing Cardboard van karton, die eveneens met het display van je smartphone werkt.

Apple gaat agressief op VR inzetten

Volgend jaar zullen we alleen maar meer vr-brillen zien verschijnen. Niet alleen de Oculus, ook voor de PlayStation komt een headset. Ondertussen werkt HTC met Valve (het bedrijf achter games als Portal en Half-Life) aan de Vive. Daarnaast werkt Microsoft aan een veelbelovende augmented reality-bril; de HoloLens. Waar in 2015 een opstapje werd gemaakt met mobiele oplossingen, zullen we in 2016 headsets gaan zien met wat meer power en mogelijkheden.

De vraag is of Apple volgend jaar ook met een virtual reality-toepassing komt. Analist Daniel Ives van FBR & Co denkt van wel. Volgens hem zal Apple volgend jaar ‘heel agressief inzetten op virtual en augmented reality’ in 2016. “Dit is een volgende generatie van consumententechnologie die prima binnen het iPhone ecosysteem past”, zegt Ives.

apple virtual reality patent

Apple VR

Apple heeft achter de schermen al interesse getoond in augmented en virtual reality. Dit jaar haalde het bijvoorbeeld Metaio aan boord, een bedrijf dat zich bezig houdt met AR-toepassingen. Daarmee wordt een virtuele laag over de werkelijkheid gelegd. Zo heeft Metaio de augmented reality-app van IKEA gemaakt. Daarmee was het mogelijk virtueel meubels in je huiskamer te zetten, door de camera van je iPhone te gebruiken.

Apple zocht mensen met virtual reality-kennis

Met virtual reality lijkt Apple ook al een tijdje bezig. Eind 2014 was het bedrijf al op zoek naar ontwikkelaars die apps in VR-systemen kunnen integreren. In de functie-omschrijving stond dat de persoon overweg moet kunnen met 3D-beelden, virtual reality en augmented reality. Meer details maakte Apple niet bekend.

Begin dit jaar ging Apple op zoek naar een Senior Display Systems Engineer voor ‘innovatieve displays voor virtuele omgevingen’. De gezochte persoon moest dit soort schermen kunnen onderzoeken, maar moest ook ingezet kunnen worden om hardware en software voor VR te ontwerpen en te selecteren. Maar daar stopt het niet. In 2013 diende Apple al een patent in voor een Oculus Rift-achtige VR-bril. Die werd toen beschreven als een apparaat waarmee je in een individuele ervaring media kunt bekijken.

apple vr

Dit kan Apple doen

Dit alles zegt natuurlijk niet zo veel, behalve dat Apple de ontwikkelingen wil volgen. En dat is niet gek, want qua trends is virtual reality een heel belangrijke. Als Apple er daadwerkelijk werk van maakt, zou het niet vreemd zijn als er volgend jaar een eigen headset wordt gepresenteerd. Waarschijnlijk zal die dan meer lijken op de Gear VR dan op de Oculus Rift. Een Oculus-achtige bril werkt namelijk met behoorlijk zware computers – dat red je niet met een MacBook, terwijl een Gear VR werkt met de smartphone.

Een iPhone vr-bril zou daarom logischer zijn, want de doelgroep is daarvoor bij Apple een stuk groter. Ook zou Apple ontwikkelaars kunnen aansporen om vr-content te maken in de vorm van apps in de App Store. Belangrijk, want het succes van virtual reality hangt voor een heel groot deel af van de beschikbare content.

Nog niets bekend

Toch hebben we op patenten en een paar vacatures na nog niets gezien dat erop wijst dat Apple met een apparaat bezig zou zijn. Je kunt niet uitsluiten dat het bedrijf niet bezig is met een vr-toepassing, want grote techbedrijven kijken allemaal naar de ontwikkelingen. Of Apple volgend jaar al iets presenteert is echter maar de vraag. Misschien kijkt het bedrijf de kat eerst uit de boom om daarna een slag te slaan. Die tactiek heeft het bedrijf in het verleden al vaker uitgevoerd, bijvoorbeeld met de Apple Watch, Apple Music of de iPod. Maar wie weet doet Apple het op VR-gebied weer eens anders en probeert het bedrijf weer eens voorop te lopen, in plaats van te volgen. Wij wachten het af.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu