Apple onderzoekt slim alternatief voor blindengeleidehond en blindenstok

Lars Paijmans
9 juli 2018, 11:09
2 min leestijd
Apple onderzoekt slim alternatief voor blindengeleidehond en blindenstok

Met slimme kleding heeft Apple een ambitieus doel voor zichzelf gesteld: een stok of blindengeleidehond overbodig maken. Zo moet het gaan werken.

Apple visuele beperking patent ontdekt

Patently Apple ontdekte een nieuw patent dat het bedrijf uit Cupertino vorige week indiende. Hierin beschrijft Apple een nieuw product voor mensen met een beperking, dat draadloos kan worden gekoppeld aan een iPhone, iPad of Apple Watch.

Apple visuele beperking

Op tekeningen ziet het apparaat eruit als een serie van sensoren die in kleding verwerkt zit, zoals een shirt of een jas. Op de rug zit een grote strook met daarin alle benodigde sensoren, en op de voorkant van het shirt zit een kleine camera. Door een scan te maken van de omgeving kan deze vervolgens tot in detail gecommuniceerd worden aan de gebruiker. Dat kan via de gekoppelde iPhone, maar ook via trillingen.

Deze sensoren en camera geven de drager vervolgens belangrijke informatie over zijn of haar omgeving. Als iemand met een visuele beperking bijvoorbeeld richting een trap loopt, kan het apparaat dit zien aankomen en krijgt de drager te horen of voelen hoe hoog de treden zijn. Een ander voorbeeld heeft met stoplichten en het verkeer te maken. Als iemand richting een stoplicht loopt ziet de camera welke kleur deze heeft en krijgt de drager te horen of hij of zij kan doorlopen.

Apple visuele beperking

Verschillende vormen

In het patent beschrijft Apple verschillende vormen van het product. Zo kan het via slimme kleding uitgewerkt worden, maar is er op tekeningen ook een cilinder-vormig apparaat te zien. Deze lijkt nog het meest op een zaklamp, waarbij op de voorkant een camera zit. Mensen met een visuele beperking kunnen deze vasthouden, zodat de camera voor hun de wereld ziet. Rondom de cilinder zijn sensoren aangebracht, zodat de drager trillingen kan krijgen of op andere manieren op de hoogte kan worden gehouden.

Apple hoopt iemand met een visuele beperking beter te assisteren dan een blindengeleidehond dat kan. Hoewel het hier slechts om een patent gaat, en het dus nog jaren kan duren tot het uiteindelijke product verschijnt, klinkt het als een logische volgende stap voor Apple om nog meer te doen op het gebied van Toegankelijkheid.

Lees verder over Toegankelijkheid op iPhoned

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen