Apple treedt hard op tegen iOS-apps die onrechtmatig data delen
Lars Paijmans

Apple treedt vanaf vandaag hard op tegen iOS-apps die locatiegegevens met derde partijen. Ontdekt Apple een app die dit blijft doen, dan verdwijnt hij direct uit de App Store.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Apple verwijdert apps die stiekem data delen

Dat Apple de regels strenger handhaaft, werd duidelijk toen een aantal apps uit de App Store verdween. Zodra wordt ontdekt dat een app gegevens van gebruikers verzamelt en deze vervolgens doorspeelt aan een externe partij, wordt de app direct offline gehaald. Vervolgens wordt er in een mail aan de ontwikkelaar uitgelegd waarom de app uit de Store gehaald is.

Apple verwijdert apps

Hierin legt Apple uit dat artikel 5.1.1 en 5.1.2 van de App Store-richtlijnen overtreden worden, en alle code die dit mogelijk maakt verwijderd moet worden voordat de app opnieuw ingediend mag worden.

De actie van Apple komt op een belangrijk moment: eind deze maand worden er strengere privacyregels actief in Europa. Apple richt zich al jaren op privacy, maar lijkt er nu ook voor te waken dat de apps op zijn platformen dit ook doen. Eerder deze week bleek ook dat Apple aan een tool werkt waarmee je straks in één keer alle data kunt downloaden die het bedrijf over je verzameld heeft.

Lees ook: In één klik zie je straks welke gegevens Apple van je heeft’

Strenger dan ooit

Hiermee lijkt het bedrijf uit Cupertino niet langer genoegen te nemen met apps die eenmalig vragen of ze je locatiegegevens mogen gebruiken. Als data wordt doorgespeeld, moet dit duidelijk aan de gebruiker worden gecommuniceerd en hij of zij moet er mee akkoord gaan.

Het is lastig in te schatten hoeveel apps er met deze maatregel uit de Store zijn verdwenen, en of er de komende dagen en weken nog meer apps volgen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.