Apple verkoopt recordaantal iPhones, maar minder iPads

Rutger Otto
21 oktober 2014, 9:03
2 min leestijd
Apple verkoopt recordaantal iPhones, maar minder iPads

Apple heeft het fiscale jaar 2014 met recordcijfers afgesloten. De verkopen van het afgelopen kwartaal werden gisteren bekendgemaakt en vooral de 39 miljoen iPhones dragen bij aan het succes.

Lees verder na de advertentie.

Apple verkoopcijfers in de lift

Het fiscale kwartaal eindigde op 27 september met een omzet van 42,1 miljard dollar (32,7 miljard euro). Daarmee groeide de omzet zo’n 12 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De winst van de afgelopen maanden bedraagt 8,5 miljard dollar, wat 3,66 procent meer is dan vorig jaar.

De groei is voornamelijk te danken aan de nog steeds enorm populaire iPhone en de lancering van nieuwe modellen: de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

iPhone 6 Plus review

In totaal werden in het laatste kwartaal 39,3 miljoen iPhones verkocht. Maar liefst 16 procent meer dan vorig jaar rond deze tijd, toen er in de maanden juli, augustus en september zo’n 37,8 miljoen iPhones verkocht werden. Er is niet bekendgemaakt welke modellen het best (en minst goed) hebben verkocht.

Tim Cook vertelde een analist gisteren dat het aanbod ‘niet op dezelfde planeet was’ als de vraag. “We verkopen momenteel alles wat we maken”, zei Cook. “Het is lastig te zeggen of we een goede balans hebben gemaakt tussen de iPhone 6 en iPhone 6 Plus productie. Maar een enorme vraag is een goed probleem om te hebben.”

iPad en Mac

Overigens werden niet met alle Apple-producten records verbroken. Zo verkocht de iPad het afgelopen kwartaal het slechtst in 2,5 jaar: 12,3 miljoen stuks. Vorig jaar waren dat er nog 14,1 miljoen in dezelfde periode.

De Mac-verkoop maakte echter een enorme stijging. Het afgelopen kwartaal werden 5,5 miljoen Macs verkocht. Apple verkocht nooit eerder zoveel computers in een kwartaal.

In het komende kwartaal worden naar verwachting nog meer records verbroken. Doorgaans zijn de feestdagen een enorme inkomstenbron voor Apple. Nu maar hopen voor het bedrijf dat de productie het bij kan benen.

Lees meer iPhone 6 nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu