Apple verwijdert apps voor elektronische sigaretten uit de App Store: dit is waarom

16 november 2019, 13:26
2 min leestijd
Apple verwijdert apps voor elektronische sigaretten uit de App Store: dit is waarom

Apple gaat tientallen vape-apps uit de App Store verwijderen. Dit doet de iPhone-maker naar aanleiding van een overheidsrapport waarin staat dat e-sigaretten al minstens 42 sterfgevallen hebben veroorzaakt.

Lees verder na de advertentie.

Apple gaat vape-apps verbannen

Het bedrijf heeft de beslissing bevestigd tegenover Axios. Uit onderzoek van het CDCP, een Amerikaanse overheidsorganisatie, bleek dat er tot nog 42 mensen zijn gestorven naar aanleiding van het gebruik van e-sigaretten. Bovendien zouden ruim 2000 Amerikanen longproblemen hebben opgelopen dankzij vaping.

vape apps app store verbannen 1

“We zien het als onze verantwoordelijkheid om de App Store op een juiste manier te cureren, zodat mensen op een veilige manier apps kunnen downloaden”, zo geeft een woordvoerder van Apple aan. “Op basis van het onlangs verschenen CDCP-rapport hebben we daarom besloten om dergelijke vaping-apps niet langer aan te bieden.”

Het is nog niet bekend wanneer de apps verwijderd worden. Op moment van schrijven zijn er bijvoorbeeld nog vaping-apps in de App Store te vinden. Het is overigens niet de eerste keer dat Apple van leer trekt tegen dergelijke programma’s. Eerder besloot de iPhone-maker apps die vaping promoten al niet langer toe te laten tot de app-winkel.

Ook interessant: Ontmasker kwaadwillende namaak-apps in de App Store: 7 tips

Scherpere richtlijnen

Naast de verwijdering van vaping-apps, worden ook de richtlijnen van de App Store aangescherpt. Het moet zo voor ontwikkelaars duidelijker worden dat het niet is toegestaan om het gebruik van schadelijke middelen te promoten. Matthew L. Myers, een prominente Amerikaanse aanhanger van de antirooklobby, juicht de ontwikkeling toe: “Het is een welkome verrassing dat een bedrijf als Apple zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt.”

Bij vaping worden de dampen van een elektronische sigaret ingeademd. Het is nooit mogelijk geweest om dergelijke rookwaar direct via de App Store te kopen, maar er zijn meerdere apps die op de een of andere manier het gebruik ervan promoten. Deze apps maken het bijvoorbeeld mogelijk om de temperatuur van de sigaret te checken. Ook konden vapers met elkaar in contact komen via apps in de App Store.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bronnen: CDCP, Axios
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu