Opinie: Hoe de Apple TV wel een verkoopsucces kan worden

Lars Paijmans
2 februari 2018, 15:04
3 min leestijd
Opinie: Hoe de Apple TV wel een verkoopsucces kan worden

Uit onderzoek blijkt dat de Apple TV-verkoop in Nederland in 2017 flink is gedaald. Toch heeft het apparaat veel te bieden, maar weet Apple dit niet op de juiste manier te communiceren.

Lees verder na de advertentie.

Apple TV verkoop in Nederland loopt sterk terug

Hoewel steeds meer mensen een abonnement op Netflix en andere streamingdiensten nemen, is de Nederlandse verkoop van de Apple TV in Nederland flink gedaald. Uit een onderzoek van GfK blijkt dat er in 2016 in Nederland 67.438 Apple TV’s over de toonbank gingen, een jaar later waren dit er nog maar 30.754.

Apple TV verkoop Nederland

Ondertussen stijgt de Nederlandse verkoop van de Chromecast hard van 385 duizend in 2016 naar 429 duizend in 2017. En geef de consument eens ongelijk: als je een apparaat zoekt waarmee je Netflix en YouTube naar je tv kunt streamen, is de keuze tussen een Apple TV van 159 euro of Chromecast van 39 euro snel gemaakt.

Toch heeft de Apple TV een stuk meer te bieden dan het goedkopere kastje van Google. Maar voor de gemiddelde consument wordt dit niet direct duidelijk. Apple slaat de plank mis door hard in te zetten op de functies die de Chromecast ook heeft, en vergeet hierbij de onderscheidende kwaliteiten te benoemen.

Veelzijdiger en completer dan Chromecast

Zo is een Chromecast reddeloos verloren als je geen iPhone of Mac in de buurt hebt om hem aan te sturen. De Apple TV werkt volledig zelfstandig en heeft een afstandsbediening waarmee je ook het volume van je tv bedient. Dankzij deze Siri Remote kun je de spraakassistent ook zonder hulp van je iPhone gebruiken, om zo snel een serie of video op te zoeken.

De Apple TV geeft je bovendien meer vrijheid om de instellingen aan te passen. Stel bijvoorbeeld in hoe de ondertiteling in beeld verschijnt of laat het volledige menu een donker kleurtje krijgen in de avonduren.

Apple TV verkoop Nederland

Daarnaast heeft de Apple TV een App Store die vol staat met games en diensten die je niet op een Chromecast of standaard Smart TV terugziet. Zo zijn er de afgelopen jaren heel wat leuke games verschenen, die zeker voor een jonger publiek de moeite waard zijn.

Vergeet ook niet dat de Apple TV dient als een hub voor je HomeKit-apparaten, zodat je al je slimme lampen gewoon vanaf je iPhone kunt bedienen als je niet thuis bent. Het zwarte kastje is bovendien de snelste manier om het scherm van je iPhone of Mac naar je tv te streamen.

Een andere boodschap

Dat maakt van de Apple TV vooral een veel completer en veelzijdiger product dan de Chromecast. Kijk echter naar de pagina over de Apple TV op Apples website en het gaat voor 80 procent over functies die Googles product ook heeft. Door naast het kijken van films en series de Apple TV te presenteren als een HomeKit-hub en (simpele) spelcomputer, wordt die 159 euro een stuk logischer.

Wie weet kan Apple dit imago in 2018 nog bijstellen als het bedrijf zijn TV-dienst presenteert. Apples tv-kastje is namelijk in alle opzichten een waardevolle en complete uitbreiding van je televisie, maar net als bij de andere producten van het bedrijf uit Cupertino, betaal je hier wel de hoofdprijs voor.

Lees ook: Apple TV 4K review: kleine evolutie, geen grote revolutie

Via: Spreekbuis
Categorie: Achtergrond
Device: Apple TV

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen