De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Games zijn populair op Apple TV, maar waarom?

Rutger Otto
4 november 2015, 13:30
4 min leestijd
Games zijn populair op Apple TV, maar waarom?

De vierde generatie Apple TV ligt in de winkel en werkt voor het eerst met een eigen App Store. Vooral games blijken populair, maar dat is best logisch.

Lees verder na de advertentie.

Een eigen App Store

De nieuwe Apple TV draait op een volledig nieuw besturingssysteem, tvOS, waar de oudere modellen niet op draaien. Eén van de grootste verschillen is dat er nu een eigen App Store is waaruit je apps en dus ook games kunt downloaden. De settopbox van Apple is daarmee een apparaat geworden dat je voor meer dan alleen maar videocontent kunt gebruiken. Dat blijkt ook wel, want na nog geen week voeren spelletjes de lijst aan van populaire apps onder gebruikers.

Overigens zijn er wel wat klachten over de App Store. Zo kun je bijvoorbeeld niet door genres bladeren, maar is alleen te zien wat op het hoofdscherm wordt uitgelicht. Zoek je iets anders, dan moet je de app-naam daarvan opzoeken.

Wat voor Apple TV spellen kun je spelen?

De Apple TV is een mooi platform voor games, maar verwacht nog geen consolekiller. Daarvoor is het kastje simpelweg niet krachtig genoeg. Momenteel zijn er vooral games verkrijgbaar die je ook al op iOS kan spelen, zoals Alto’s Adventure, Crossy Road en Rayman Adventures. Kortom: games die je snel even oppakt.

Sommige daarvan komen echter wel beter tot hun recht op het grotere tv-scherm dan op je iPhone. Van games als Lumino City of Oceanhorn bijvoorbeeld, spellen die wat langere speelsessies van je verlangen dan bijvoorbeeld een Crossy Road, zien de graphics er stukken beter uit.

apple tv

Zo werkt het

Via de aparte App Store download je de games die vervolgens op de Apple TV worden geïnstalleerd. Je bestuurt ze met de Apple TV-afstandsbediening. Deze is voorzien van een trackpad en bewegingssensor. Zo kun je bijvoorbeeld een tennisgame ook spelen door met de afstandsbediening te zwaaien. Een andere oplossing is om een controller aan te schaffen die je op de Apple TV kunt aansluiten.

Als je een game installeert, hoef je nooit bang te zijn dat hij teveel ruimte inneemt, al lijkt de opslagruimte op de Apple TVs (32GB en 64GB) weinig. Apps mogen echter niet groter zijn dan 200MB, en dus ook games niet. Voordat de settopbox vol zit, ben je honderden apps verder.

Hoe kunnen dezelfde apps op iOS dan groter zijn dan op tvOS? De games op de Apple TV leveren niet in op kwaliteit of content. Apps installeren en gebruiken op het kastje werkt gewoon net iets anders. Een Apple TV-game kan in totaal misschien wel 2GB zijn, maar er hij neemt altijd maximaal 200MB in op je kastje, de rest wordt opgeslagen in de cloud en wordt pas gedownload als je het nodig hebt. Stel dat je level 1 speelt, dan hangt level 21 misschien nog in de cloud. Ben je bij level 21, dan heeft level 1 plaatsgemaakt op Apple’s settopbox. On demand resources wordt dit genoemd.

apple tv games

Op iOS kopen, op Apple TV spelen

Apple-apparaten werken al lang in harmonie samen en de Apple TV zet die traditie voort op het gebied van games. Sommige games die je op je iOS hebt gekocht, kun je ook op de Apple TV installeren. Dit is echter aan de ontwikkelaars om te bepalen, dus het kan zijn dat je voor bepaalde games gewoon weer (en misschien wel meer) moet betalen.

apple tv

Sommige spellen pakken het beter aan. Zij maken gebruik van cross-saving. Dat betekent dat je voortgang op de iPhone kan opslaan, om daarna verder te spelen waar je gebleven bent op je Apple TV. Of andersom. Dat is vooral handig bij langere, uitgebreide games.

Veelbelovend

Verwacht niet dat er nu al honderden games in de App Store voor de TV staan; het aanbod is nog wat beperkt. Vreemd is dat natuurlijk niet, aangezien de vierde generatie Apple TV er net is. De tijd zal leren wat we in de toekomst voor moois op het kastje kunnen spelen, naast spellen die we al kennen van iOS. De Apple TV laat al wel zien dat er ruimte is voor de settopbox als gamingplatform, maar de mogelijkheden en het succes daarvan liggen bij de ontwikkelaars.

Lees het laatste nieuws over de Apple TV

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu