Apple verbiedt Apple TV Plus-makers om de Chinese overheid te bekritiseren

Michel van 't Klaphek
12 oktober 2019, 13:23
2 min leestijd
Apple verbiedt Apple TV Plus-makers om de Chinese overheid te bekritiseren

Apple heeft Apple TV Plus-filmmakers verboden om zich in hun films en series negatief uit te laten over de Chinese overheid. Het is hiermee een nieuwe poging van de iPhone-maker om de banden aan te halen.

Lees verder na de advertentie.

Apple TV Plus en China

Apple TV Plus is vanaf 1 november in Nederland verkrijgbaar. De streamingdienst is gevuld met exclusieve films, series en documentaires. We weten nog niet precies welke titels beschikbaar zijn. Wel is duidelijk dat deze films en series in ieder geval niet kritisch zijn ten opzichte van de Chinese regering.

Dat blijkt uit onderzoek van Buzzfeed News. De website sprak met bronnen die betrokken zijn (geweest) bij de productie van exclusieve films en series voor Apples streamingdienst. Zij verklaren dat de iPhone-maker hen in 2018 heeft gewezen op het feit dat Apple TV Plus-shows en films de Chinese overheid niet in een kwaad daglicht mogen zetten.

Apple TV Plus

Dit verbod werd hen opgelegd door Eddy Cue, vicepremier Internet Software & Services bij de iPhone-maker. Ook Morgan Wandell, hoofd Content Development, was bij deze beslissing betrokken, aldus Buzzfeed. Het is niet duidelijk welke films, series of specials op de vingers zijn getikt.

Een uitvoerend product die niet betrokken is bij Apple TV Plus-titels laat aan Buzzfeed weten dat dit een vrij normale gang van zaken is. Volgens de bron willen veel wereldbedrijven een stukje van de Chinese markt innemen, omdat de doelgroep zo ontzettend groot is. De firma’s zouden hierdoor geregeld inhoudelijke beperkingen doorvoeren.

Lees ook: Apple zwicht voor Chinese overheid: verwijdert apps gebruikt bij Hongkong-protesten

Apple en de Chinese overheid

Volgens Buzzfeed probeert Apple haar relatie met de Chinese overheid via de maatregel te verbeteren. Deze verstandhouding liep in 2016 een deuk op, toen onder meer de iBooks Store in het land werd verboden. Afgelopen week verwijderde Apple al apps die gebruikt werden tijdens de protesten in Hongkong.

In 2018 verwijderde het bedrijf uit Cupertino 56 apps uit de lokale App Store op last van de Chinese overheid. Het gros van deze applicaties waren bedoeld voor pornografie en gokken, maar er zaten ook enkele vpn- en nieuws-apps bij, aldus Apples transparantierapport.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu