Opinie: Gaming op de Apple TV is een enorme gemiste kans

Lars Paijmans
16 oktober 2018, 17:03
3 min leestijd
Opinie: Gaming op de Apple TV is een enorme gemiste kans

Als zelfs Minecraft niet genoeg spelers kan trekken, dan weet je dat de Apple TV als spelcomputer hopeloos gefaald is. En dat is ook een gemiste kans.

Lees verder na de advertentie.

Apple TV gaming had zoveel meer kunnen zijn

Toen Apple de vierde generatie van de Apple TV aankondigde, stonden games daarbij centraal. ‘Games and apps on TV. It’s gonna be huge’, zo klonk de slogan van het apparaat op de website van Apple zelf.

Dat bleek in de praktijk wel mee te vallen, met het geval van Minecraft als meest recente en pijnlijke voorbeeld hiervan. Vorige week besloot ontwikkelaar Mojang de Minecraft: Apple TV Edition uit de tvOS App Store te halen en ondersteuning te stoppen. De boodschap die spelers kregen was heel duidelijk: “We verplaatsen onze focus naar de platformen die onze spelers het meest gebruiken.”

Minecraft staat al jaren in de top 10 van de populairste en meest gespeelde games op de iPhone en iPad, dus is het extra opvallend dat één van de meest gespeelde games van de afgelopen jaren geen publiek heeft op de Apple TV.

Gemiste kans van Apple

En dat is zonde, want in theorie kan de Apple TV een uitstekende spelcomputer zijn, zeker als je deze combineert met een iPhone of iPad. Stel je voor dat je onderweg in de trein een spel speelt, en deze als je thuiskomt meteen weer kunt oppakken op het grote scherm van je tv dankzij de Apple TV.

Dat zou de Apple TV een vergelijkbare functie geven als de immens populaire Nintendo Switch, die je ook onderweg en thuis kunt gebruiken.

Om die status te bereiken zal Apple games wel serieus moeten nemen, en dat is na al die jaren nog steeds niet het geval. Ondanks het feit dat games met afstand het meeste geld opbrengen in de App Store, lijken het voor Apple niet meer dan een manier te zijn om tijdens een keynote de grafische kracht van een nieuwe iPhone of iPad te demonstreren. Sterker nog: op Apples pagina over de Apple TV worden games nauwelijks genoemd.

Een manier waarop Apple kan laten zien dat games een serieus onderdeel van de Apple TV zijn, is door een speciale versie te verkopen die met een controller geleverd wordt, zo stellen verschillende ontwikkelaars voor in gesprek met Ars Technica. Dat geeft ontwikkelaars een groot genoeg publiek om ondersteuning voor deze controller in te bouwen, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat er meer games in de tvOS App Store komen te staan.

Apple TV gaming

Een eerste kennismaking met games

De Apple TV zal nooit kunnen concurreren met een PlayStation of Xbox, maar dat hoeft ook niet. Het zou een uitstekend apparaat kunnen zijn waarmee mensen voor het eerst kennismaken met gaming, omdat ze het apparaat toch al in huis hebben staan om series en films te kijken.

Dat zou het ook voor een ontwikkelaar als Mojang interessant moeten maken om Minecraft juist aan deze doelgroep voor te schotelen. Tegelijkertijd is het voor Apple een kans om de Apple TV verder te onderscheiden van de veel goedkopere Chromecast. Tot het moment dat Apple dit ook inziet, is het echter een kwestie van tijd tot ook andere ontwikkelaars de Apple TV de rug toekeren. De reden dat Fortnite wel naar de iPhone en iPad en niet naar de Apple TV komt, zegt eigenlijk al genoeg.

Lees ook: Hoe de Apple TV wel een verkoopsucces kan worden

Bron: Ars technica
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen