Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Opinie: 2019 wordt het jaar van Apples tv-dienst, en dat merk je nu al

Lars Paijmans
7 januari 2019, 19:21
2 min leestijd
Opinie: 2019 wordt het jaar van Apples tv-dienst, en dat merk je nu al

Terwijl de iPhone-verkoop terugloopt, heeft Apple zijn zinnen dit jaar niet op een nieuw product, maar op een nieuwe dienst gezet. 2019 wordt het jaar van Apples Netflix-concurrent, en daar merken we nu al de eerste gevolgen van.

Lees verder na de advertentie.

Een moeizame start van het nieuwe jaar

Vorige week gaf Apple voor het eerst een omzetwaarschuwing over de tegenvallende verkoopcijfers van de nieuwste iPhones, en tijdens de kwartaalcijfers gaat het bedrijf geen exacte aantallen meer noemen als het over verkoop gaat.

Apple tv-dienst opinie

Hier zijn al tientallen diepgravende analyses en minstens zoveel opinies over geschreven, maar het staat vast dat het financieel wat minder goed met Apple gaat dan het bedrijf had gehoopt.

Het nieuwe jaar kon wat Tim Cook betreft dan vast ook niet vroeg genoeg beginnen. Dit wordt immers het jaar waarin Apple de volgende grote stap zet om zich van een hardwarebedrijf naar een dienstgericht bedrijf te ontwikkelen.

Diensten blijven groeien

Want hoewel er steeds wat minder Apple-producten over de toonbank gaan, maken alle diensten van het bedrijf uit Cupertino ieder kwartaal een enorme groei door. Van de App Store tot iTunes en Apple Pay: alle diensten van Apple worden enkel maar groter en populairder.

Het is dan ook geen toeval dat Apple dit jaar met een eigen streamingdienst komt, die de strijd aan moet gaan met Netflix. Vorig jaar heeft Apple de ene na de andere exclusieve serie opgekocht, zodat er straks vanaf de eerste dag een indrukwekkend aanbod klaarstaat.

Apple tv-dienst opinie

Deze streamingdienst zou mogelijk al in maart worden aangekondigd, al is het wel de vraag of we er in Nederland dan al direct mee aan de slag kunnen. De dienst zou een vast onderdeel van iOS gaan vormen net zoals de iTunes Store en Apple Music dat nu al zijn.

Ook stelde een gerucht vorig jaar dat de dienst gratis zou worden voor alle iPhone-eigenaren, al lijkt het nieuws van vandaag er juist op te wijzen dat Apple zo groots mogelijk wil uitpakken om zoveel mogelijk betalende abonnees te werven.

Apple maakt zich klaar voor grootse lancering

Het nieuws van vandaag dat Apple AirPlay, de iTunes-winkel en TV-app naar televisies van Samsung en andere grote merken brengt, sluit hier natuurlijk naadloos op aan. Dit wordt voor Apple het jaar van zijn tv-dienst, en daar wil het bedrijf direct mee beginnen. Tot nu toe waren deze drie dingen exclusief beschikbaar op Apple-apparaten en had je een Apple TV nodig om het beeld van je iPhone of Mac naar een televisie te streamen.

Apple snijdt hiermee dus in de vingers van de Apple TV-verkoop, maar dat is minder erg als het een veel grotere doelgroep met potentiële abonnees oplevert. En nu het voor Apple zelf ook wel duidelijk is dat die groep financieel gezien een stuk interessanter is, zal dat dit vast niet te laatste keer zijn dat het bedrijf dit jaar een dergelijke stap zet.

Lees ook: Overzicht: Het complete Apple TV-dienst aanbod tot nu toe

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu