De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Opinie: Apple TV 4 kan je tv-abonnement nog niet vervangen

Rutger Otto
12 november 2015, 19:33
5 min leestijd
Opinie: Apple TV 4 kan je tv-abonnement nog niet vervangen

De Apple TV is een manier om on demand naar video’s te kijken, van series tot films. Gaat dat leiden tot het einde van het tv-abonnement van de kabelmaatschappij?

Lees verder na de advertentie.

Met de nieuwe Apple TV hoopt Apple de komende jaren een revolutie te ontketenen binnen de televisiewereld. De grootste wapenfeiten zijn de komst van apps en een eigen videodienst van Apple. Hoe lang gaat het nog duren voordat we ons tv-abonnement bij Ziggo of Tele2 kunnen opzeggen?

Zo kijken we nu tv

Het kijkgedrag van de Nederlander is volgens Stichting Kijkonderzoek al jaren stabiel. Vorig jaar keken we gemiddeld 200 minuten televisie per dag en dat aantal is in de afgelopen tien jaar nauwelijks veranderd.

Toch is de kijktijd voor verschillende doelgroepen anderen. Kortgezegd kijken ouderen steeds meer tv en jongeren steeds minder. Waar ouderen nog op bepaalde tijdstippen naar uitzendingen via de televisie kijkt, bepalen jongeren liever zelf wat ze wanneer kijken. Vooral YouTube is populair; uit cijfers van GfK uit december 2014 blijkt dat van de Nederlanders die dertien jaar en ouder zijn, 57 procent YouTube regelmatig bezoekt. In het laatste kwartaal van vorig jaar maakten 4,7 miljoen Nederlanders gebruik van een streamingdienst zoals Netflix.

Het aantal mensen met een abonnement op een streamingdienst stijgt nog steeds. Aan de populariteit van Popcorn Time te zien (ook op iPhoned.nl komen veel mensen die er interesse in hebben) kunnen we eveneens afleiden dat er behoefte is aan een nieuwe manier van tv-kijken.

apple tv 4

Cord cutting: wat is dat?

Sinds enkele jaren is cord-cutting (of cable-cutting) een begrip in het televisielandschap. Dit betekent simpel gezegd het doorknippen van je tv-kabelabonnement omdat je via alternatieven goedkoper naar programma’s en films kijkt.

Die alternatieven zijn er immers legio, want naast Netflix zijn er bijvoorbeeld ook diensten als Videoland, NLziet (met on demand kijken naar NPO-, RTL- en SBS-programma’s), KPN Play, HBO Go, Pathe Thuis en meer.

apple tv abonnement

Schieten we er in Nederland iets mee op?

Cord-cutting is voornamelijk in de Verenigde Staten populair. Veel Amerikanen vinden hun abonnement te duur en kunnen online vaak goedkoper naar ongeveer dezelfde content kijken. Voor hen loont cord-cutting, maar hoe zit dat in Nederland?

Hier is het waarschijnlijk een iets ander verhaal. Dat komt bijvoorbeeld omdat de prijzen voor een tv-abonnement in Nederland een stuk lager liggen. In Amerika betaalt de gebruiker zo’n 90 dollar per maand voor een abonnement, in Nederland ligt dat bedrag veel lager. Bij een aanbieder als Ziggo betaal je bijvoorbeeld 18,70 euro per maand voor het basispakket.

In de VS is cord-cutting populair door hoge abonnementsprijzen

Daar komt bij dat je hier vaak Alles-in-1-pakketten kunt afsluiten bij providers, waarmee je helemaal voordelig uit bent, omdat je direct kunt bellen en internetten. Verder komen deze providers zelf ook al met oplossingen, door bijvoorbeeld digitale tv mee te leveren waarmee je uitzendingen kunt terugkijken. KPN neemt binnenkort Netflix op in het Interactieve TV-menu.

Apple TV apps

Terug naar Apple TV. Via de settopbox kon je altijd al diensten naar de televisie streamen, maar dankzij de komst van apps hoef je niet eens meer een iPhone te gebruiken om content aan te zetten. Daarvoor gebruik je het kastje zelf in combinatie met de nieuwe afstandsbediening. Diensten als Netflix of HBO Go download je gewoon op de Apple TV.

Wel ontbreken er momenteel nog wat belangrijke apps. Zo is er nog geen NPO- of RTL-app. De publieke omroep NOS werkt ondertussen al wel aan een eigen Apple TV-dienst.

apple tv release

Apple tv abonnement

Apple is in de Verenigde Staten al maanden in gesprek met zenders, met als doel een eigen tv-dienst te starten. Met de service zouden Amerikaanse gebruikers zo’n 40 dollar per maand moeten betalen om toegang te krijgen tot content van bijvoorbeeld zenders als ABC, Disney, Fox, CBS en ESPN. Voor de Amerikaanse markt zou dat een big deal zijn, gezien de forse prijsverlaging in vergelijking met een normaal tv-abonnement daar.

In Nederland nog niet

Maar hier hoeven we onze traditionele tv-maatschappijen nog niet op te zeggen. Een dienst zoals Apple in de VS wil lanceren lijkt in Nederland nog heel ver weg te zijn. Veel omroepen en contentaanbieders hebben nog niet eens een Apple TV-app (en hebben daar soms niet eens oren naar). Daarnaast hebben we zo’n dienst hier niet per se nodig, omdat een traditioneel tv-abonnement al vrij betaalbaar is.

Apple TV in Nederland als aanvulling voor tv-abonnement

Ook is het videolandschap nog te versnipperd. Waar veel muziekstreamingdiensten ongeveer hetzelfde aanbieden, ligt het bij dat soort diensten voor video nu eenmaal anders, omdat de rechten verspreid zijn. Een serie van HBO kun je daardoor niet bij Netflix kijken en voor James Bond-films moet je momenteel per se een Videoland-account hebben. Wil je het allemaal op je Apple TV kijken, dan wordt het alsnog een dure bedoening.

Uiteindelijk is het echter helemaal afhankelijk van wat je wil kijken. Kijk je graag films zonder reclame en vind je dat series er zijn om te bingewatchen, dan is een abonnement afsluiten op een videodienst natuurlijk zeer de moeite waard. Een Apple TV komt daarbij van pas, zelfs zonder native app, omdat je veel diensten via AirPlay en je iPhone of iPad moeiteloos naar de televisie stuurt.

Apple TV 4 bestellen

De Apple TV 4 is verkrijgbaar in de Apple Store vanaf 179 euro voor het 32GB-model. Het 64GB-model is met 229 euro iets duurder. Ook onderstaande aanbieders verkopen de settopbox van Apple.

AanbiederUitvoeringPrijs
Coolblue32GB€179,-Bekijken
Coolblue64GB€229,-Bekijken
MediaMarkt32GB €179,-Bekijken
MediaMarkt64GB €229,-Bekijken
Bronnen: NRC Q, AD
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu